Wiebe Ruijs heeft de Skills-Award gewonnen en kreeg deze uitgereikt  door directeur Nicole Bremmer.  Foto: Lineke Voltman
Wiebe Ruijs heeft de Skills-Award gewonnen en kreeg deze uitgereikt door directeur Nicole Bremmer. Foto: Lineke Voltman

Wiebe Ruijs winnaar van de Skills-award Pronova

Alternatieve diploma-uitreiking zonder galafeest

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - Dit jaar geen gala avond voor de 25 leerlingen van Pronova Praktijkonderwijs die afscheid namen van hun school. Andere jaren werd het afscheid gevierd in De Revolutie, maar de corona gooide wat dat betreft roet in het eten en dus werd er naar een alternatief gezocht en gevonden.

Dinsdag 14 juli kwamen de leerlingen in tussen 18.30 uur 20.30 uur met tussenpozen naar de school aan de Wielewaalstraat. En dat gebeurde in stijl: Onder begeleiding van applaus van het publiek langs de kant van de weg worden de leerlingen in een mooie of bijzondere auto naar school gereden, ze dragen feestelijke kleding en worden ontvangen door de directeur Nicole Bremmer. Even poseren voor de auto voor een mooie foto en dan gaan ze door de artiesteningang naar binnen. Meegekomen familieleden mogen gebruik maken van de gasteningang.

Professionele foto-shoot
Bij binnenkomst volgt er eerst een foto-shoot in de tuin van Pronova door een professionele fotograaf. Wat onwennig wordt er geposeerd maar uiteindelijk is de fotograaf zeer tevreden over haar modellen. In de kantine, waar de familieleden al plaats hebben genomen, worden de jongens en meisjes ontvangen met een drankje, waarna ze worden toegesproken door hun mentor/praktijkbegeleider en het diploma krijgen uitgereikt. Volgens directeur Nicole Bremmer is de uitreiking van een diploma nieuw. “Voorheen werden alleen certificaten uitgereikt maar minister Arie Slob van basis- en voortgezet onderwijs heeft bepaald dat ook deze leerlingen het verdienen om een diploma te krijgen na zoveel jaren hard leren.”

Skills-Award
Voor één leerling is het wel een heel bijzondere avond. Wiebe Ruijs (17) wordt speciaal toegesproken door de directeur met de mededeling dat hij dit jaar de Skills-Award krijgt uitgereikt. Dit is een award vanuit de technische industrie kring in samenwerking met Pronova en gaat elk jaar naar de leerling die op een bijzondere manier zijn/haar onderwijs positief heeft afgerond. Volgens Bremmer heeft Wiebe verschillende stageplekken geprobeerd. “Het was even zoeken voor je op de juiste plek zat. Bij de firma Roemaat heb je langere tijd zwaar werk gedaan, vegen en containers laden en lossen. Je hebt je hef- en reachtruck certificaten gehaald en volgend jaar start je met een BBL traject in Doetinchem. We zijn trots op hoe je jouw positieve energie inzet en daarmee een prachtige werkplek hebt bemachtigd. Het is je gelukt om iedereen te laten zien hoeveel jij in huis hebt en daarom verdien je deze award.” De prijs bestaat uit een geldbedrag, een certificaat en een beeldje. Wiebe heeft vanaf zijn twaalfde onderwijs gevolgd bij Pronova. “Ik heb magazijn en logistiek gedaan en werk ook al twee jaar bij Roemaat. Daar zorg ik in het magazijn ervoor dat alle spullen klaar staan voor de ritten en wat binnenkomt zet ik op de plaats. Ik ben erg blij dat ik de award gekregen heb maar had het niet verwacht.”

Vanwege de corona maatregelen is voor ieder gezin 30 minuten uitgetrokken. Bij vertrek ontvangt de leerling nog een mooie banner om op te hangen met de tekst ‘deze topper is geslaagd’ en een (alcoholvrij) borrelpakketje om samen met de familieleden thuis nog even na te genieten. Ondanks dat deze alternatieve aanpak volgens Bremmer een succes is geworden, hoopt ze toch volgend jaar weer een echt gala te kunnen organiseren.