De 'hoofdrolspelers' worden toegesproken door Gerda Brethouwer. Foto: Karin Stronks
De 'hoofdrolspelers' worden toegesproken door Gerda Brethouwer. Foto: Karin Stronks

‘Hoofdrolspelers’ bekijken 'Kind van de Vrijheid'

AALTEN – De tentoonstelling Kind van de Vrijheid, gemaakt in het kader van Gelderland Herdenkt, is door de coronacrisis pas vanaf medio juni te zien bij het Nationaal Onderduikmuseum. Omdat de officiële opening niet kon doorgaan zijn de ‘hoofdrolspelers’ en alle betrokkenen uitgenodigd om op 10 juli de expositie te bekijken en om elkaar weer te zien en te spreken.

De genodigden beleven een fijne middag. Vrijwilligers van het Nationaal Onderduikmuseum schenken koffie, thee of fris voor de gasten die onder andere uit Dingden (Dld), Amsterdam, Dinxperlo, Wageningen, De Heurne, Dale, Winterswijk, Gendringen en Aalten komen. Het gemêleerde gezelschap wordt toegesproken door Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum. Alle betrokkenen worden hartelijk bedankt voor hun inzet voor de expositie. Het belang van doorgeven van verhalen over onvrijheid, beleefd vanuit het perspectief van een kind, van vroeger en nu, wordt benadrukt in de toespraak. In de tentoonstelling is dit indringende thema duidelijk gemaakt door verhalen van betrokkenen, versterkt door het werk van drie kunstenaars die extra verdieping geven aan de expositie.

Het verhaal van Joseph Tetelepta over zijn opa als KNIL militair van Molukse afkomst die naar Nederland werd gehaald voor een half jaar en niet kon/mocht terugkeren naar zijn huis op de Molukken heeft veel overeenkomsten met de ervaring van de dertienjarige Ghassan Galeleiwi die met zijn ouders en twee zusjes naar Nederland vluchtte vanuit Syrië, Damascus. Elk verhaal vertelt over pijn, gemis, onvrijheid, leven in extreme omstandigheden, wrijving tussen culturen en generaties. De gasten krijgen boekjes, brochures en een roos mee als blijk van dank voor de inzet en medewerking aan de tentoonstelling. Monique B., één van de ‘hoofdrolspelers’, legt haar roos op een kastje bij de foto van haar grootouders terwijl het lied ‘Sag Mir wo die Blumen sind’ speelt. De bloem zal blijven liggen tot het eind van de expositie.


www.nationaalonderduik
museum.nl