Bedrijventerreinen

Na jarenlang inbreiden mochten we weer uitbreiden. Ruimte voor nieuwe bedrijvigheid moest binnen de bebouwde kom worden gevonden. Denken over nieuw bedrijventerrein daarbuiten was taboe. Totdat er de toestemming van de provincie kwam om de blik weer naar buiten te richten. Bijna iedereen was meteen blij. Een enkeling keek bedenkelijk.

Vorig jaar kreeg een onafhankelijk bureau de opdracht om locaties te zoeken voor zeker vijftien hectare, want zoveel grondhonger is er. Ik fronste mijn wenkbrauwen, wat bij mij overigens niet tot een indrukwekkend effect leidt. Die locaties kon ik zo opschrijven. Ik heb dat ook gedaan. Ik heb mijn voorspelling in een verzegelde envelop gedaan en die opgeborgen in een kluisje, dat ik er speciaal voor huurde. Ik had er al de voor- en nadelen voor natuur en landschap, bereikbaarheid en financiën bij gezet.

Donderdag 2 juli was het zover. De zoektocht van het bureau werd openbaar gemaakt. Ik moet toegeven dat er een enkele verrassende plek bij zat, want om Dennenoord in zuidelijk richting uit te breiden was niet in me opgekomen. Ook aan het gebied rondom het zanddepot aan de Morskersdriehuisweg had ik nooit gedacht. Wel aan Meddo, want Meddo’s Belang heeft in de laatste jaren zo vaak voor een bedrijventerrein daar gepleit, dat ik het ze graag gunde. Die verrassende locaties vielen al snel weer af, want alleen al vanwege de bereikbaarheid hadden ze teveel nadelen. Vrijdag maakte ik mijn kluisje open en liet de notaris, die ik had meegenomen, mijn voorspelling voorlezen. Voor de zekerheid heb ik die ook laten filmen, zodat er voldoende bewijs is van mijn profetische gaven.

Mijn voorspelling: 1. Tuunterveld. 2. Nabij de Motomarkt, dat nu Eelinksveld blijkt te heten. 3. Wooldseweg. 4. Tegenover HSF aan de Misterweg. 5. Naast Obelink in de richting van Aalten, mogelijk zelfs tot aan Miste toe. 6. Arrisveld en tenslotte het Molenveld. Ze komen allemaal voor in het advies van het onafhankelijke bureau. Alleen in een iets andere volgorde. Ook had ik de grootte van het potentiële terrein naast Obelink iets overschat, want ik had daar 50 hectare in gedachten om voor de komende honderd jaar voldoende ruimte te creëren. Daarna kun je altijd nog verder gaan richting Aalten. Mooie zichtlocaties langs een druk bereden weg.

Was ik nou werkelijk zo profetisch? In het geheel niet. Het merendeel van die locaties lag nogal voor de hand. Met enige hulp van weldenkende burgers hadden we dit in één middag op rij kunnen zetten. Maar soms heb je een onafhankelijk bureau nodig om te bevestigen wat vele mensen al lang hadden bedacht.