De beweegmuur bij Daltonschool De Vlier. Foto: PR
De beweegmuur bij Daltonschool De Vlier. Foto: PR

Bewegend leren met Lü op Daltonschool de Vlier

WINTERSWIJK - Op Daltonschool de Vlier staan de leerkrachten en de kinderen te springen met Lü, de interactieve wand. Deze week is de beweegmuur van Lü geïnstalleerd en iedereen is erg enthousiast.

De meeste meesters en juffen zijn dolgelukkig als kinderen eindelijk eens stil op hun stoel zitten. Maar op Daltonschool de Vlier willen ze juist dat de leerlingen springen en rennen in de klas. Daardoor leren de kinderen beter. Bewegend leren beïnvloedt namelijk de leerresultaten van kinderen op een positieve manier omdat het een positief effect heeft op de hersenstructuur en hersenactiviteiten. Dat is weer goed voor de executieve functies zoals planning, werkgeheugen, aandacht en gedragsregulering. In de klas bewegend leren betekent cognitieve leeractiviteiten als instructie en verwerking van leerstof afwisselen met beweegactiviteiten.

De Beweegmuur is een nieuwe innovatieve en interactieve spelmuur gebaseerd op het ‘Bewegend Leren’ concept. Op de spelmuur worden animaties geprojecteerd waarbij contact met de muur wordt omgezet tot scores of verandering van opdracht. Leerstof, zoals taal en rekenen, wordt naast de gewone lesstof ook aangereikt in een interactieve leeromgeving. De spelletjes bestaan uit meerdere levels waarbij de snelheid en moeilijkheidsgraad kunnen worden aangepast.

De muur combineert bewegen, spelen, ontdekken, sociale interactie en leren in een compleet nieuwe leerervaring. De computerspelen prikkelen de hersenen en stimuleren fysieke beweging. Al spelend leren de kinderen ook rekenen, aardrijkskunde en taal. Dit is een aanvulling op het lesmateriaal. Het doel is niet om kinderen uren voor een scherm te laten bewegen. Maar voor een generatie die gewend is om voor een scherm te kruipen, kan dit een extra motivatie zijn om kinderen in beweging te krijgen. Door Lü in de lessen toe te passen hoopt de Vlier een mooie aanvulling op het lesmateriaal te hebben waarbij de kinderen ontdekken dat bewegen en leren hand in hand gaan.