Eva Schipper snuffelt tussen de stoffen op de markt in Doetinchem. Foto: eigen foto
Eva Schipper snuffelt tussen de stoffen op de markt in Doetinchem. Foto: eigen foto

Boogie Woogie krijgt meer tijd om toekomstbestendig te worden

Boogie Woogie krijgt meer tijd om toekomstbestendig te worden

Geen meerderheid voor moties over alternatieven huisvesting en producten-catalogus

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het cultuurcentrum Boogie Woogie heeft zekerheid voor de komende jaren gekregen. De gemeenteraad stemde tijdens de vergadering van donderdag 25 juni in met het voorstel om Boogie Woogie toekomstbestendig te maken. De muziekschool krijgt daarvoor meer tijd. Eerder afgesproken bezuinigingen zullen pas vanaf 2023 ingaan. Het activiteitenbudget wordt dan in stappen terug gebracht naar 250.000 euro. De discussie in de gemeenteraad ging alleen nog over de productencatalogus en alternatieve mogelijkheden voor de huisvesting.

Alternatieven zoeken voor de huisvesting
Verhuizen naar het cultuurkwartier aan het Weurden, aankoop door de gemeente van het huidige pand, verhuizen naar de Storm of het Gerrit Komrijcollege: het kwam allemaal weer voorbij. Centrale gedachte daarbij is dat de huisvestingskosten van Boogie Woogie omlaag moeten. Daarom dienden CDA, D66 en Voor Winterswijk een motie in, waarin B en W werd gevraagd uiterlijk over een jaar te komen “met alternatieven voor de huisvestingskosten” en hierbij ook “out of the box” te durven denken. In gewoon Nederlands: buiten de voor de hand liggend lijnen denken en een totaal onverwachte oplossing bedenken. De coalitiepartijen VVD, PvdA, Winterswijks Belang en GroenLinks hadden geen behoefte aan dit voorstel, hoewel de VVD eerder wel suggereerde naar de Storm te kijken. Zij wachten eerst af wat het lang verwachte plan over de invulling van het cultuurkwartier oplevert. Zoals wethouder Henk-Jan Tannemaat al eerder zei moet dat er eind juni of begin juli zijn en zal de raad er in augustus over worden geïnformeerd.

Ten Dolle:
'Wij gaan ook
niet over het
programma
van de Storm'


Advies verenigingen en gebruikers over af te nemen activiteiten
Omdat de gemeentelijke bijdrage aan het activiteitenbudget van Boogie Woogie over een aantal jaren maximaal 250.000 euro zal bedragen, is de instelling gevraagd een productencatalogus samen te stellen, waaruit de gemeente een keuze kan maken. Van alle huidige en toekomstige activiteiten, zoals de verschillende vormen van muziekonderwijs, projecten voor cultuureducatie of balletles, wordt in beeld gebracht wat ze kosten. Daaruit wordt dan een keuze gemaakt. Loes ten Dolle (D66) vond dit de “omgekeerde wereld”. “Wij gaan ook niet over het programma van de Storm.” Zij stelde daarom in een motie voor, samen ingediend met CDA en Voor Winterswijk, hiervoor eerst een advies te vragen bij de “verenigingen, gebruikers en Boogie Woogie”, zodat de gemeenteraad een goede afweging kan maken. Gert-Jan te Gronde (VVD) vond de motie overbodig. Hij gaat er vanuit dat de betrokkenenparagraaf er voor zorgt, dat de mening van de gebruikers wordt gehoord. Ook wethouder Tannemaat bevestigde dat de vraag van de verenigingen en gebruikers een grote rol zal spelen. Ook deze motie kreeg geen steun van de coalitiepartijen. Zij verwachten dat B en W zelf met een goede breed gedragen productencatalogus komt.

Het mondkapje dat Eva zelf naaide.
Boogie Woogie. Foto: Bernhard Harfsterkamp