Beeldspraak

In Winterswijk wordt er nauwelijks gevaren. Op een enkele beek zie je wel eens een kano en op de Boven-Slinge wordt soms geroeid. Grotere vaartuigen zijn niet mogelijk. Zelfs de zomp is hier nooit gesignaleerd, terwijl die op de Berkel wel varen. Die zal dieper zijn dan de Slinge.

In de nieuwe woonvisie van de gemeente wordt wel gesproken over huisjes, altijd op zijn Engels aangeduid als tiny houses, omdat ze niet al te groot zijn. Over het oudste voorbeeld daarvan, de woonboot, geen woord. Langs de Boven-Slinge zouden daar prima enkele plekken voor gereserveerd kunnen worden. Voor een enkele camping zou het een mooie uitbreiding van het aanbod zijn.

Toch duiken de boten momenteel vaak op in de vergaderingen van de gemeenteraad. Boogie Woogie werd al vergeleken met een olietanker. Zwaar, log, niet gemakkelijk wendbaar. Wethouder Henk Jan Tannemaat wil in de toekomst een speedboat van de instelling maken. Eén rukje aan het stuur is dan genoeg om razendsnel een andere koers in te slaan. Dat zo’n James Bond-beeld bij hem opkomt verbaast niet. Van de snelle auto’s die in de Bondfilms voorkomen houdt de wethouder eveneens en in een verkiezingsfilmpje speelde hij al eens de geheim agent.

Voor fractievoorzitter Wim Wassink is de gemeente inmiddels het schip geworden, waarover gesproken moet worden. Blijkbaar is het een vrachtvervoerder, want er is te veel ballast aan boord. Goed onderhouden is het niet, want er is een lek en de koers is verkeerd. Dat kan wijzen op een technisch defect, maar het kan ook zijn dat kapitein en stuurman niet helemaal meer in beeld hebben wat de juiste bestemming is. Het leek er op dat Wassink daarop doelde.

Tom van Beek had dat lek nog niet ontdekt, maar wel geconstateerd dat het schip overbeladen was. Enige vracht overboord zetten vond hij zinvol. Wassink wilde grotere ingrepen, want een schipbreuk moest worden voorkomen. Op al deze beeldspraak had gemakkelijk gereageerd kunnen worden met het bekende gezegde over de beste stuurlui. Dat gebeurde niet. Burgemeester, wethouders en de coalitiepartijen lieten daarna blijken vooral koersvast te willen blijven. Voorlopig een enkele haven overslaan, dat zou nog kunnen.

werkt goed in romans en poëzie, zelden in de politiek. Ik begrijp dat een gemeenteraadslid in een gedegen betoog een enkele mooie zinsnede of grappige opmerking wil opnemen. Maar kies dan voor originelere beeldspraak dan die te voor de hand liggende over schepen. Vergelijk de gemeente de volgende keer eens met een fiets.