De spandoeken hebben een week gehangen en worden nu verwijderd. Foto: PR
De spandoeken hebben een week gehangen en worden nu verwijderd. Foto: PR

SKB weer spandoekvrij

'Het heeft ons vele warme reacties opgeleverd'

WINTERSWIJK - De vlag is gestreken. De plooien nog niet, verre van dat zelfs, de zaak is onder de rechter immers, maar de Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB kijkt toch met een positief gevoel terug op de actie die het voerde om haar standpunten kracht bij te zetten. De actie werd breed uitgemeten in de media, zowel lokaal, regionaal als ook nationaal. “Onze eisen zijn nog steeds niet ingewilligd, maar we hebben op een nette manier ons punt gemaakt. Eigenlijk zijn we helemaal geen actievoerders en al helemaal geen actiegroep. Wij zijn gewone Achterhoekers en voeren niet graag actie op deze manier. Wij vinden dit helemaal niet leuk om te doen. Het is tegen onze natuur in, maar wij hebben ook onze grenzen, laten niet met ons sollen. Dan moet je wel eens buiten je kaders treden, voor de goede zaak”, aldus Ineke Brundel, voorzitster van ‘de personeelsvereniging’ waar inmiddels bijna 900 medewerkers aan verbonden zijn.

“Het heeft ons vele warme reacties van medewerkers en patiënten opgeleverd. Het aantal leden liep alleen maar op. Daartegenover één afmelding.”

Warme reacties
De spandoeken ontgingen ook de patiënten niet. “We krijgen ziekenhuisbreed enorm veel warme reacties en steunbetuigingen van patiënten. Zij voelen ook dat wij strijden voor hun belangen, een volwaardig SKB. Bij het ophangen van de spandoeken kregen we al vele duimpjes en bemoedigende woorden van patiënten die uit het ziekenhuis kwamen lopen. Op sociale media kregen we ook enorm veel bijval, schouderklopjes voor de door ons getoonde moed in dit machtsspel tegen de Raad van Toezicht Santiz. De reacties logen er soms niet om. De Achterhoekers wordt steeds meer duidelijk waar wij voor staan. Mede ook door onze ‘Open brief’ van afgelopen week, gericht aan alle Achterhoekers in de uitgaven en sociale media van Achterhoek Nieuws. Daarnaast was het reden voor de fractie van D66 Oost Gelre om in scherpe vraagstellingen aandacht te vragen voor de zaak in de gemeenteraad van Oost Gelre. Daar zijn we blij mee.”

Mooi geweest
Dinsdagmiddag was er wederom beweging op het voorterrein van het ziekenhuis. Geen nieuwe actie echter. Ineke Brundel hierover desgevraagd: “De spandoeken hebben er nu een week gehangen. We hebben ons doel bereikt; aandacht voor dit probleem in de media, bij patiënten/bezoekers en onze achterban. Het is iedereen nu wel duidelijk denk ik dat wij staan voor goede zorg, dichtbij in de regio Achterhoek. Om onze stem mee te laten tellen zal de RvB ons moeten erkennen als officieel erkende gesprekspartner, met de formaliteiten die daarbij horen. We willen door de ontstane onrust geen afbreuk doen aan de organisatie. Tot slot: wij zijn zorgmedewerkers in hart en nieren en dat is dan ook het doel: goede zorg verlenen aan onze patiënten."

Positief
Brundel kijkt zowel positief terug als ook vooruit. “We hebben enorm hectische weken gehad met elkaar, veel werk verzet, maar het begint zijn vruchten af te werpen. Afgelopen maandag hebben we een gesprek gehad met de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) en we hebben maandag een uitnodiging ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid om met de verkenner in gesprek te gaan. Daar zijn we blij mee. Het is een erkenning van ons als vereniging maar vooral van alle medewerkers van het SKB.”

De Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB staat voor in eerste instantie een eigen OR, conform Wet op de Ondernemingsraden, met als uiteindelijke doel een zelfstandig en volwaardig SKB, behoud van acute zorg, kinder- en kraamzorg, behoud van werkgelegenheid, een eigen cliëntenraad, conform de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen.