Tess Alkema, Ise De Reus, Meyke Jacobs, Annemijn Hakkers en Danee Harmsen in het nieuwe tenue van MVVA. Foto: Hilde Gerritsen
Tess Alkema, Ise De Reus, Meyke Jacobs, Annemijn Hakkers en Danee Harmsen in het nieuwe tenue van MVVA. Foto: Hilde Gerritsen

MVVA tevreden over progressie speelsters:
'We zien wel vooruitgang'

Stichting bestaat volgend seizoen uit twee teams

Door Bart Kraan

ACHTERHOEK - Bij het begin van hun avontuur bij Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) waren de speelsters volslagen vreemden voor elkaar. Afgezien van de weinige meiden die elkaar van hun verenigingen kenden. Maar gaandeweg het seizoen groeiden de jonge voetbalsters steeds verder naar elkaar toe. En werden ze volgens manager Tamara Scholten ook steeds beter, wat een van de doelen is van MVVA, door Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille (de andere twee managers) een jaar geleden opgericht om het meisjes- en vrouwenvoetbal in de Achterhoek een boost te geven met als droom een vrouwenteam dat op een hoog niveau speelt. ''We zien wel vooruitgang.''

Aanvankelijk kijken ze de kat uit de boom, Tess Alkema (Silvolde/Terborg), Annemijn Hakkers, Ise De Reus (beiden DVC'26), Meyke Jacobs en Danee Harmsen (beiden Pax). Maar naarmate het gesprek vordert, komen ze wat meer los en blijkt dat het vijftal het uitstekend naar de zin heeft bij MVVA. Waar ze elke vrijdagavond op sportpark De Bezelhorst in Doetinchem trainen onder leiding van Harm Vaags, Leon Tol en Max le Roux. Hoofdzakelijk op techniek, dus geen sprintjes en loopoefeningen. "Maar na anderhalf uur zijn de meiden helemaal kapot, omdat het niveau van de trainingen heel anders is dan bij hun clubs", aldus Scholten.

De manier waarop het gesprek zich ontwikkelt, staat min of meer symbool voor de manier waarop de groep dit seizoen heeft beleefd. Want de meeste speelsters kenden elkaar absoluut niet, wat voor hen op de eerste trainingen best lastig was. "Bij het ondertekenen van de contracten op het Graafschap College hebben we elkaar voor het eerst gezien", vertelt Tess. "Daarna wisten we elkaars namen nog niet en dat maakt het op het veld best lastig. Maar op een gegeven moment weet je hoe iedereen heet. En hebben we het daarna heel leuk met elkaar gehad."

"De meiden kennen elkaar nu heel goed", zo vult Nancy Jacobs, de moeder van Meyke, aan. "Ze volgen elkaar op Instagram, ze gaan prima met elkaar om." Voor een aantal speelsters was het ook wennen om met louter meisjes te trainen, gewend als ze waren aan het voetballen in een gemengd team. "Ik zat bij mijn club eerst in een meidenteam", vertelt Annemijn. "Daarna ben ik in een ploeg met jongens terechtgekomen. Hier voetbal ik alleen met meisjes en dat is hartstikke leuk, ook omdat ze echt goed zijn."

"Ik heb nooit met alleen meiden gevoetbald, altijd gemengd", zo vult Tess aan. "Dat is toch anders, want jongens zijn sterker. Hier lopen wel sterke meiden rond, maar bij jongens telt kracht toch wat meer mee. En daar leer je best wel veel van." Danee: "Ik heb ook altijd gemengd gevoetbald. Jongens zijn toch wat sterker en sneller. Meyke en ik doen bij Pax af en toe bij met een meisjesteam mee, als ze speelsters tekort komen. Hier voetballen we alleen met meiden en dat is heel leuk."

De trainingen die de MVVA-meiden op vrijdag krijgen, zijn vaak heel anders dan de oefensessies die ze bij hun verenigingen afwerken. "Verschillende dingen zijn anders", vertelt Annemijn. "Bij de club krijgen we veel positiespelletjes en sprintoefeningen en aan het einde een partijtje. Hier besteden we ook aandacht aan schieten en afwerken."

"We trainen hier meer op techniek", zo vult Tamara Scholten aan. "Op die manier worden de aannames en passes beter. We zien wel vooruitgang. Vooral bij de meiden die bij hun club alleen met meiden voetballen. Die komen in vergelijking met de speelsters die gemengd voetballen toch van een andere niveau, zij boeken de meeste vooruitgang."
Ook de handelingssnelheid wordt beter, zo heeft Tess gemerkt. "Daar wordt hier ook heel erg op gehamerd. Je moet snel handelen, snel de bal aannemen en schieten."

Hadden de meiden en hun trainers van september tot begin maart er heel veel plezier in, daarna was het vanwege de coronacrisis uit met de pret. Althans, op het veld met elkaar. Maar de MVVA-trainers gingen niet bij de pakken neerzitten en boden hun speelsters via de computer oefeningen aan, gaven hen weekschema's en kwamen met challenges. "De corona gooide behoorlijk roet in het eten, maar we hebben de meiden toch goed bezig kunnen houden", vertelt Scholten. "Iedereen heeft eraan meegedaan, want alle meiden willen heel graag."

Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, werden de oefenduels tegen de regioteams van Deventer, Reggestreek en Twente afgelast. En ging ook het toernooi in Arnhem waar MVVA aan mee zou doen, niet door.
Het is de bedoeling om volgend seizoen, wanneer er weer wedstrijden mogen worden gespeeld, het alsnog tegen die elftallen op te nemen. Dan spelen de meiden die dit seizoen van MVVA deel uitmaakten in de MO14 daar waar ze dit seizoen in de MO13 zaten. Voor volgend seizoen wordt er een nieuw MO13 gevormd.
Daartoe vinden op de zaterdag 20 juni en 4 juli selectiedagen plaats. Aan die dagen doen 51 speelsters uit de Achterhoek en Liemers mee. "Daarvan blijven er rond de twintig over", vertelt Hilde Gerritsen die met haar collega's Ter Bille en Scholten voor het nieuw te vormen team twee nieuwe trainers aantrekt.

Een aantal is
hele dagen
met voetbal
bezig en heeft
een grote
droom


Aan het einde van het gesprek wil Gerritsen nog een ding kwijt: ze is onder de indruk van de drive en de passie van de meiden die dit seizoen bij MVVA hebben getraind. "Echt heel leuk om te zien en mee te maken. Volgens mij geeft dat aan waarom MVVA nodig is. Een aantal is hele dagen met voetbal bezig en heeft een grote droom. Daar doen ze alles voor.''