Bloemen voor de eerste bezoekers na de lockdown. Foto: Karin Stronks
Bloemen voor de eerste bezoekers na de lockdown. Foto: Karin Stronks

Bloemen voor eerste bezoekers Nationaal Onderduikmuseum

‘Fijn om weer onder de mensen te zijn’

AALTEN – Het Nationaal Onderduikmuseum is weer geopend voor bezoekers. Weliswaar volgens richtlijnen van het RIVM, met regels die vanwege het coronavirus zijn ingevoerd, maar mensen mogen het museum na ruim drie maanden weer bezoeken. Op de eerste middag, dinsdag 9 juni om 13.00 uur, werd een groepje gasten uit Dortmund verwelkomd door directeur Gerda Brethouwer. Zij werden toegesproken en kregen een bos bloemen.

Gerda Brethouwer is erg blij en opgelucht dat het museum eindelijk weer open kan. Ze geeft aan: “We zijn achter de schermen bezig gebleven met alle werkzaamheden en ook de tentoonstelling Kind van de Vrijheid hebben we ingericht. Maar dat doen we natuurlijk voor onze bezoekers. We hebben de drukte en gezelligheid heel erg gemist. Omdat we het zo fijn vinden om de deuren weer te openen voor onze gasten krijgen de eerste bezoekers een bos bloemen.”

De gasten uit Dortmund, vertegenwoordigers van de Jugendring, komen normaliter jaarlijks met acht tot tien groepen van zo’n veertig jongeren naar het Nationaal Onderduikmuseum voor een educatief programma. Andreas Roshol, coördinator van de Jugendring, legt uit: “Omdat dit voorlopig nog niet mag/kan zijn we vandaag naar Aalten gekomen om een livestream te testen. Er worden opnamen gemaakt die live aan jongeren in Dortmund worden getoond. Lara Schimmeregger, ambassadeur van de herinnering, vertelt: “We hebben een hele goede indruk van het Nationaal Onderduikmuseum. De verhalen zijn goed te begrijpen, persoonlijk, het is niet te vol. We hopen dat het ons lukt om een goede livestream te maken, als het lukt gaan we in september echt streamen voor onze doelgroep.”

Baliemedewerkers Cecile Nijhoff en Henk Jentink zitten achter de balie. Het is redelijk druk: naast de bezoekers die gereserveerd hebben komen er ook mensen binnen om een VVV-bon of een mooie fietsroute aan te schaffen. Henk vertelt: “Ja, ik vind het fijn om weer te beginnen, ik heb het museum wel gemist. Het is fijn om weer onder de mensen te zijn. De corona-voorzieningen zijn goed geregeld, we geven bezoekers ook uitleg hierover.” Cecile heeft samen met Gerda het ‘corona-verhaal’ vormgegeven. Ze geeft aan: “Of ik blij ben dat we weer open kunnen? Ja en nee. Drie maanden dicht is voor het museum natuurlijk dramatisch. Zelf heb ik in deze periode ook tijd voor andere dingen gehad, de drukte ben je even kwijt. Vandaag begint het leven weer!” Twee toeristen hebben via de website een bezoekje aan het Nationaal Onderduikmuseum gereserveerd. Leo Haar uit Nijeveen zegt: “We zijn op vakantie hier in de buurt en vonden via Google dit museum. Nee we kenden het museum niet. De verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog vinden we interessant, over de onderduik, de Jodenvervolging, persoonlijke verhalen. Van mijn ouders hoorden we ook dit soort verhalen. Onze eerste indruk is prima, het ziet er goed onderhouden uit allemaal.”
De tentoonstelling Kind van de Vrijheid kan worden bezocht, negen verhalen in drie thema’s, persoonlijke ervaringen over vrijheid en onvrijheid van vroeger en nu. Drie kunstenaars hebben de verhalen op bijzondere wijze vormgegeven. Verhalen en persoonlijke objecten, foto’s, tekeningen completeren het geheel. Lokale verhalen zijn toegevoegd, overzichtelijk gerangschikt. Kind van de Vrijheid is te zien tot mei 2021, drie maanden langer dan aanvankelijk gepland.


www.nationaalonderduik
museum.nl

Toeristen uit NIjeveen hadden een bezoekje gereserveerd via de website. Foto: Karin Stronks