Eamon (l) en Beer spelen 5 juli een bijzondere voorstelling. Foto: Camiel Thierry.
Eamon (l) en Beer spelen 5 juli een bijzondere voorstelling. Foto: Camiel Thierry.

Eamon en Beer geven live voorstelling via Youtube

‘Met dit concert willen we weer van ons laten horen’

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - Nu hun optredens door de corona pandemie wegvallen hebben violist Beer Swildens en pianist Eamon te Voortwis een nieuw project opgestart: Op 5 juli geven ze een live concert in de tuin bij het ouderlijk huis van Eamon aan de Kottenseweg, dat via een livestream op hun YouTube kanaal te zien en te horen is. Het is een geheel nieuwe voorstelling die ze de afgelopen maanden hebben samengesteld.

Beer (17) en Eamon (17) vormen sinds oktober 2018 een duo. In de afgelopen jaren hebben ze heel wat optredens gedaan waaronder een concert in het Doopsgezinde Kerkje in Winterswijk, het bevrijdingsconcert op het Hilgelo vorig jaar en ze hebben enkele keren gespeeld tijdens de uitreiking van de lintjes voor Koningsdag. “Ook dit jaar werden we weer gevraagd maar dat ging natuurlijk niet door, misschien gaat het in het najaar nog gebeuren. ” Ook voor dit jaar hadden ze al optredens staan, maar daar stak het corona virus een stokje voor.

Klassiek versus pop
Beer en Eamon kennen elkaar van voetbalvereniging Trias, waar ze destijds in de C-klasse speelden. Ze maakten allebei al muziek, Beer begon op zijn zesde met viool spelen en Eamon is op zevenjarige leeftijd piano gaan spelen. Waar Beer klassiek is opgeleid is Eamon een natuurtalent, die het liefst improviseert op de piano, maar ook graag Klezmer muziek en pop speelt. “Toch werkt deze combinatie erg goed, ”vindt Eamon, “Ik ben klassiek gaan waarderen en omgekeerd geldt dat ook.”Hoe kwamen jullie op het idee van deze voorstelling? Beer: “We hebben een hele poos niet kunnen optreden, in eerste instantie omdat ik een arm gebroken had en daarna door de coronacrisis. We vonden het tijd worden om weer eens van ons te laten horen. Een concert met publiek was nog niet mogelijk in de 1,5 meter samenleving en dus was het alternatief live streamen. Hiermee kunnen we ook mensen bereiken die om wat voor redenen dan ook niet naar voorstellingen kunnen gaan. Op deze manier willen we hen ook kennis laten maken met onze muziek.” “We wilden de voorstelling op een professionele manier aanpakken,” aldus Eamon, “maar dat konden we natuurlijk niet met z’n tweeën. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mensen in verschillende vakgebieden die ons wilden helpen. We hebben een geweldig, hardwerkend team van tien creatieve mensen samengesteld met een regisseur, drie cameramannen, waaronder iemand voor de cameraopstellingen en mensen voor licht en geluid. Elin te Voortwis, zus van Eamon, is verantwoordelijk voor het creatieve ontwerp.
Tijdens de generale repetitie op vrijdag 3 juli maakt Marijn Müller een minidocumentaire over de voorbereidingen, zoals de opbouw van een podium en de sfeer op de locatie voor, tijdens en na de uitzending en daar zijn we heel blij mee!”

Muziek en verhaal
Volgens Eamon bevat de voorstelling, zoals gewoonlijk bij hen, de meest uiteenlopende muziek van pop tot klassiek. “Voor de popnummers zorgt de 16-jarige zangeres Jikke Garritsen als speciale gast. Zij zingt twee nummers waarbij wij haar begeleiden. Met haar optreden wordt het programma gevarieerder.” Naast muziek is er ook ruimte voor een verhaal dat geschreven is door Beer in samenwerking met de zangeres en de regisseur. “Het onderwerp is de steeds veranderende en snellere maatschappij. Wat voor impact heeft dat op jongeren? Hoe gaan ze om met de prestatiedruk?” legt Beer uit. “ Ook delen we persoonlijke verhalen met de kijkers en we gaan in op hoe jongeren in de wereld van nu staan. Hoe is het bijvoorbeeld om 24 uur per dag in de gaten te kunnen worden gehouden en hoe gaan we daarmee om? Met het delen van de verhalen proberen we een mooie en pakkende boodschap achter te laten voor zowel het oudere publiek als de jongeren om mee te leren leven in de huidige maatschappij.”Het programma omvat naast klassieke muziek van Brahms, Bach en Monti ook licht-klassieke nummers, Klezmer en pop. Eamon: “Voor het grootste deel spelen we bestaand repertoire maar we zijn ook bezig nieuwe nummers in te studeren.” De voorstelling op zondag 5 juli is vanaf 19.30 uur live te volgen op het Youtube kanaal van Eamon en Beer en duurt ongeveer een uur.