De betreffende steen is een prachtige Bentheimer zandsteen die voorzien is van het Duitse en Nederlandse wapen en ook het jaartal 1766 is weer te zien. Foto: Historische Kring Kotten
De betreffende steen is een prachtige Bentheimer zandsteen die voorzien is van het Duitse en Nederlandse wapen en ook het jaartal 1766 is weer te zien. Foto: Historische Kring Kotten

Grenssteen 774A bij de 'poort van Blankert' weer zichtbaar

KOTTEN - Onder toeziend oog van de gemeente, het Nederlandse, het Duitse kadaster en een Nederlandse landmeter en met de hulp van loonbedrijf BCS uit Kotten is woensdagochtend de grenssteen bij de de 'poort van Blankert', aan de Blankersweg in Kotten, uitgegraven en vervolgens ongeveer een meter hoger weer teruggezet waardoor de volledige steen weer zichtbaar is.

Woensdag om 10.00 uur verzamelden de mensen van de Stichting Historische Kring Kotten zich bij de grensovergang Kotten-Oeding om te bekijken hoe ze ook daar de aanwezige grenssteen weer zichtbaar zouden kunnen maken. Er is daar in goed overleg met het Nederlandse en Duitse kadaster een plan voor gemaakt.

Daarna vertrokken aanwezigen naar de 'poort van Blankert' (aan de Blankersweg in Kotten) voor een grotere klus. De grenssteen 774A omhooghalen. Deze steen was nauwelijks meer zichtbaar doordat deze door de jaren heen een meter in de grond was weggezakt.

Het omhooghalen van deze grenssteen is één van de activiteiten die voortvloeien uit het projectplan: Herstel grenspalen in het kader van Betwist Grensland (versie 2) en dan in het bijzonder het deelproject behoud en herstel van de Stichting Historische Kring Kotten.
Eén van de doelen van de Stichting Historische Kring Kotten is om de zichtbaarheid van de grens te bewaren voor volgende generaties en zo het verleden te kunnen laten zien. Daarom moeten de grensstenen die meer dan 250 jaar oud zijn zichtbaar blijven.
De Stichting Historische Kring Kotten heeft vooraf uitgebreid overleg gehad met de gemeente en het kadaster. Beiden waren enthousiast over het projectplan. De betreffende steen is een prachtige Bentheimer zandsteen die voorzien is van het Duitse en Nederlandse wapen en ook het jaartal 1766 is weer te zien.

De steen is weer zichtbaar.. Foto: Historische Kring Kotten
De steen . Foto: Historische Kring Kotten