Nadenken over andere locatie voor Boogie Woogie

“Eerst toekomst veilig stellen, daarna verder invullen”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de algemene commissievergadering van 11 juni reageerden de gemeenteraadsleden op het plan om cultuurcentrum Boogie Woogie toekomstbestendig te maken. Met het later en geleidelijk aan afbouwen van de activiteitensubsidie tot 250.000 euro kon ingestemd worden. Een aantal fracties wilde wel dat er verschillende toekomstscenario’s voor de instelling worden uitgewerkt.

Cultuurkwartier
“Dit is het moment om goed na te denken over Boogie Woogie”, zei Gert-Jan te Gronde. “Wat willen we nu? Voor nu hebben we geen andere keuze dan in te stemmen met het voorstel van B en W, maar gaandeweg moeten we nog eens goed naar alle opties kijken.” Eén daarvan is een verhuizing van Boogie Woogie naar het cultuurkwartier aan het Weurden. Of de plannen daarvoor financieel haalbaar zijn is echter nog steeds niet duidelijk. Wethouder Henk Jan Tannemaat kon daarover nog niets zeggen. “We zijn nog druk in gesprek. Het plan is nog niet ten grave gedragen. Voor de zomer komt er meer duidelijkheid.” Te Gronde gaf aan dat het muziek- en cultuuronderwijs ook op een andere plek verzorgd kan worden. Daarbij noemde hij de Storm als mogelijkheid.

Over grenzen van gebouwen heen kijken
Ook Sandra Prinsen (CDA) vroeg of er meer opties voor de huisvesting zijn. Mark ten Pas (PvdA) stelde voor niet alleen over de grenzen van gebouwen heen te kijken, maar ook over de grenzen van organisaties en zelf de gemeente. Op het gebied van muziek- en cultuur zou er een betere samenwerking in de Achterhoek tot stand kunnen komen. Paul Puntman (GroenLinks) constateerde dat het huidige gebouw van Boogie Woogie voor de toekomst ongeschikt is en verwacht dat het cultuurkwartier weinig kans maakt. Tim Jonker (Winterswijks Belang) vroeg om te bekijken of het huidige pand door de gemeente kan worden verkocht. Dat kan tot lagere huisvestingskosten voor het cultuurcentrum leiden. “Het is een verademing dat er bij diverse partijen nu twijfels zijn over de huidige locatie”, zei Tom van Beek (Voor Winterswijk). Hij had al eerder het Gerrit Komrij College als mogelijke locatie genoemd voor de muziekschool.

Besluit niet uitstellen
“We willen het instituut in stand houden”, vatte wethouder Tannemaat de suggesties samen, “Niet de bakstenen.” Hij vergeleek Boogie Woogie met een olietanker, die een speedboot moet worden, die wendbaarder en goedkoper is. Bij het toekomstbestendig maken van de instelling hoort een flexibelere organisatie, die gemakkelijker en sneller kan inspringen op veranderingen en vragen. De wethouder wilde het besluit over het later afbouwen van de subsidie van Boogiewoogie niet uitstellen, zoals het CDA voorstelde. “Eerst moeten we de toekomst veilig stellen, voordat we de toekomst verder kunnen invullen.” Door het afhaken van de buurgemeenten Aalten en Oost Gelre is financiële zekerheid voor de komende jaren nodig. “Naar het personeel van Boogie Woogie toe kan ik niet verkopen om het besluit uit te stellen. Daarna is er nog genoeg te kiezen.”