Vertegenwoordigers van de Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB, met midden voorzitter Ineke Brundel. Foto: Clemens Bielen
Vertegenwoordigers van de Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers SKB, met midden voorzitter Ineke Brundel. Foto: Clemens Bielen

Vereniging
Belangen-
behartiging
Medewerkers SKB gaat naar de rechter

'Raad van toezicht eruit, wij delen hier de lakens uit'

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - De Vereniging Belangenbehartiging Medewerkers van het SKB zoekt de gang naar de rechter om haar eisen aan de Raad van Bestuur af te dwingen. De vereniging telt bijna 860 leden, allen medewerkers van het SKB. Bij de ingang van het Streekziekenhuis was dinsdag 9 juni aan het einde van de middag een – in verband met corona – bescheiden manifestatie om de eisen kracht bij te zetten. Het spandoek was duidelijk: 'RvT eruit, wij delen hier de lakens uit!' Voorzitter Ineke Brundel: “In een gesprek met de Raad van Bestuur hebben wij te horen gekregen, dat zij niet meegaan in onze eisen, er rest ons niets anders om via de rechter ons gelijk te halen.”

Eisen
De vereniging van medewerkers heeft als doelstelling een eigen Raad van Bestuur, een eigen Raad van Toezicht, een eigen ondernemingsraad (OR) en een eigen cliëntenraad. De eis spitst zich toe op de OR. Brundel: “Getalsmatig is het Slingeland Ziekenhuis (SZ) oververtegenwoordigd in de ondernemingsraad van Santiz. SZ heeft acht vertegenwoordigers en het SKB slechts vijf, waarvan een langdurig afwezig. Wij vinden het erg jammer dat we er in goed onderling overleg niet uitgekomen zijn. Hier gaan de partijen uit elkaar. Opnieuw zijn we zeer teleurgesteld dat wij de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht er niet van kunnen doordringen waar wij als medewerkers van het SKB voor staan. Het lukt niet om de inhoudelijke discussie aan te gaan, wij worden door de macht in de hoek gezet en niet als gelijkwaardige gesprekspartner gezien.”

Advocaatskosten
Er speelt ook nog een financiële kwestie. Brundel: “Onze advocaat heeft Santiz een mail gestuurd, waarin verzocht wordt om een bevestiging, dat zijn kosten betaald zullen worden door Santiz. Wij hebben hier conform de WOR (Wet op de ondernemingsraden) recht op en dit als voorwaarde gesteld voor het laten doorgaan van het volgende overleg. Het kan niet zo zijn dat de Raad van Bestuur en de zittende OR worden bijgestaan door advocaten, die door Santiz worden betaald en dat de vereniging de kosten voor een advocaat zelf moet betalen. Op de mail wordt niet positief gereageerd: De kosten van de juridische ondersteuning worden alleen vergoed, wanneer we 'in der minne willen schikken'. Indien we daar op ingaan, zou dat betekenen dat we in een later stadium niet meer naar de rechter kunnen stappen. Dat is voor ons geen optie. Die kaart willen we absoluut nog in handen houden.”

'Wij willen ons recht terughalen'
Brundel vervolgt: ”Er zijn geluiden dat we alleen op emotie zouden varen. Dit is onjuist. Wij hebben een diep gewortelde zorg dat goede basiszorg dicht bij de patiënt verdwijnt voor de gehele Achterhoek en dat een grote werkgever in de Achterhoek gaat verdwijnen.”

De Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB is de medewerkers van het SKB al voorgegaan in de gang naar de rechter. Het zijn twee afzonderlijke zaken maar ze trekken wel met dezelfde advocaat samen op. Joost de Ruijter van de cliëntenvereniging die een dergelijke rechtszaak heeft aangespannen ten aanzien van de cliëntenraad, benadrukt in een reactie op dit nieuws, dat er spoed geboden is: “Het is alle hens aan dek en wij sturen aan op een spoedprocedure.”

Misschien dat kinderarts Frits Küpers het spoedkarakter nog het best verwoordt: “De ontmanteling van het SKB die bestuurlijk gaande is, dreigt op het punt van ‘no return’ te belanden, waarop men constateert dat de schade voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem zo groot wordt, dat dat niet meer geaccepteerd kan worden. Het is een mogelijk scenario en elke vertraging brengt dat punt dichterbij.”

Er is gevraagd om een reactie van de Raad van Toezicht van Santiz op deze actie. Helaas heeft de redactie geen reactie mogen ontvangen.

Het veelzeggende spandoek. Foto: Clemens Bielen