vrijwilligster Anja Geesink
(m) ontvangt de eerste bezoekers in museum Wereld van Wenters. Foto Lineke Voltman
vrijwilligster Anja Geesink (m) ontvangt de eerste bezoekers in museum Wereld van Wenters. Foto Lineke Voltman

Museum Wereld van Wenters op zaterdagen weer open

WINTERSWIJK - De eerste bezoekers staan al te wachten als zaterdag om 11.00 uur de deur van het museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat weer open gaat, na een sluiting van bijna drie maanden in verband met de corona pandemie.

Door Lineke Voltman

Aangepaste maatregelen
Anja Geesink, coördinator van de vrijwilligers van het museum en bestuurslid, is blij dat ze weer gasten kan ontvangen. “We hebben ze echt gemist vooral omdat de nieuwe expositie over de bevrijding van Winterswijk net klaar was. Daar is door verschillende mensen heel hard aan gewerkt en dan is het dubbel jammer dat we moesten sluiten. Voorlopig zijn we alleen op zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, maar we vertrouwen erop dat we in juli de openingstijden weer wat kunnen verruimen. Ook wij moeten, nu we weer open gaan, ons natuurlijk aan verschillende maatregelen houden zoals de 1.5 meter afstand houden."

"Bezoekers, die naar ons museum toe willen, dienen zich vooraf aan te melden op de website van het museum, zo kunnen we erop toezien dat er niet meer dan zes personen tegelijk binnen zijn", legt Geesink uit. "Daarnaast hebben we een looproute uitgezet door het museum, bezoekers krijgen een exemplaar van de route mee. De ingang is aan de voorzijde en bezoekers verlaten het museum door de achterdeur. Verder staat bij de ingang een wastafel met hand gel voor de bezoekers om hun handen te ontsmetten. Voor de coronacrisis begeleidden vrijwilligers de gasten om uitleg te geven maar dat kan nu helaas niet, maar we zijn natuurlijk altijd bereid om informatie te geven of vragen te beantwoorden. Het ontvangen van groepen of het organiseren van andere activiteiten is nu nog niet mogelijk maar ik hoop dat dat in de toekomst weer opgepakt kan worden.”

Expositie 75 jaar bevrijding
Sjoerd Kemeling is een van de organisatoren van de expositie die al in maart in de tentoonstellingsruimte is ingericht, maar nu dus eindelijk bezichtigd kan worden. Kemeling: “We hebben de expositie verlengd tot 12 juli, zodat zoveel mogelijk bezoekers de kans hebben deze te bekijken. Veel tentoongestelde stukken komen uit het archief van het museum, we hebben ontzettend veel spullen als documenten, foto’s en gebruiksvoorwerpen, daarnaast hebben we ook dingen van particulieren te leen gekregen. Van het Crash Museum uit Lievelde hebben we documentatiemateriaal ontvangen met foto’s van onder andere vliegtuigongelukken en enkele plakboeken.

Expositie op website
“Toen het museum moest sluiten in maart hebben we besloten de expositie digitaal te laten zien op de website van Vereniging het Museum. Daarvoor hebben we een film gemaakt van de expositie waarbij uitleg gegeven wordt wat er zoal te zien is. Deze is nog zeker tot het eind van de tentoonstelling op 12 juli te zien. Vooral voor mensen die niet in staat zijn het museum te bezoeken een mooie kans om toch kennis te nemen van deze expositie.”Tot slot wil Kemeling nog even de volgende expositie vermelden: “Vanaf 31 juli is er een tentoonstelling met schilderijen van Louis Nijhuis, met onder andere een groot paneel met het panorama van Winterswijk . Dat wordt weer een heel andere tentoonstelling maar zeer zeker ook bijzonder.”


www.vereniginghetmuseum.nl