Subsidie Boogie Woogie wordt later en in stappen verminderd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Subsidie Boogie Woogie wordt later en in stappen verminderd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Subsidie cultuurcentrum Boogie Woogie wordt in stappen verminderd

Waarnemend directeur positief over voorstel gemeente

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor de activiteitensubsidie voor cultuurcentrum Boogie Woogie vanaf 2022 niet in één keer te verlagen naar 250.000 euro, maar dit vanaf 2023 in stappen te doen. Het cultuurcentrum krijgt daardoor meer tijd om een toekomstbestendige organisatie te worden. Het besluit van de gemeente Oost Gelre om geen muziekonderwijs meer bij Boogie Woogie af te nemen is een belangrijke reden voor de fasering.

Bijna vijf formatieplaatsen minder door besluiten buurgemeenten
In maart namen B en W van Oost-Gelre definitief het besluit om het muziekonderwijs in de gemeente zelf te gaan organiseren. De gemeente Aalten had vorig jaar dit besluit al genomen. In Aalten wordt het muziekonderwijs vanaf september door de muziekverenigingen verzorgd. In Oost Gelre wordt er een speciale stichting voor opgericht. Het gevolg is dat er 4,84 formatieplaatsen minder zullen zijn en dat medewerkers (gedeeltelijk) ontslagen moeten worden. In totaal heeft het cultuurcentrum 28 formatieplaatsen verdeeld over 42 medewerkers. Dit heeft grote financiële gevolgen voor Boogie Woogie, omdat de instelling de zogenaamde B3-status heeft. Die werd verkregen toen de muziekschool van een gemeentelijke organisatie veranderde in een zelfstandige stichting. Het betekent dat de medewerkers dezelfde CAO hebben als gemeenteambtenaren. Gevolg is dat Boogie Woogie zelf het risico draagt bij ontslag. Dat betekent dat de organisatie de eerste twee jaar na ontslag het loon moet doorbetalen en mee betaalt aan re-integratietrajecten, waarbij ander werk voor een medewerker wordt gezocht.

Geen reserve om ontslag op te vangen
De kosten die voortkomen uit ontslag worden frictiekosten genoemd. Het ontslag van 4,84 formatieplaatsen kan in het ergste geval 850.000 euro bedragen. Boogie Woogie heeft hiervoor geen geld gereserveerd. Wordt hiervoor geen oplossing gevonden, dan betekent dit een faillissement voor het cultuurcentrum. De strop kan dan zelfs 3,3 miljoen euro zijn, waarvoor de gemeente deels aansprakelijk kan worden gesteld. Of er daadwerkelijk voor 4,84 formatieplaatsen financiële verplichtingen komen is nog niet duidelijk. De gemeente Aalten heeft voor haar deel besloten de medewerkers over te nemen en in dienst te nemen. De gemeente Oost Gelre wil dit niet en is alleen bereid om zoveel mogelijk medewerkers over te nemen, indien zij ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) willen worden. Het is twijfelachtig of veel van de medewerkers die dit aangaat dit willen. Zij verliezen daardoor hun goede rechtspositie en moeten dan zelf allerlei zaken als pensioen gaan regelen.

Verschillende scenario’s
In de afgelopen maanden heeft de gemeente verschillende scenario’s bekeken samen met Boogie Woogie. B en W heeft gekozen om de organisatie te steunen. Andere keuzes waren een faillissement of een gecontroleerd faillissement met een doorstart van het cultuurcentrum in een andere stichting, waarbij er grote financiële risico’s zouden zijn voor de gemeente. De scenario’s werden op donderdag 4 juni gepresenteerd in een politiek forum. Boogie Woogie is voor de gemeente een van de voorzieningen die belangrijk is voor Winterswijk. Het cultuurcentrum is ook een belangrijke partner als gaat over cultuureducatie, waar ook het muziekonderwijs onder valt. Een faillissement zal het aanbod versnipperen en dat is niet wenselijk. Ook hebben de muziekverenigingen opnieuw aangegeven, dat zij Boogie Woogie belangrijk vinden en niet zelf verantwoordelijk voor muziekonderwijs willen worden. Daarom stelt B en W voor het cultuurcentrum in 2021 en 2022 nog 698,507 euro subsidie te geven. Vanaf 2023 wordt de subsidie elk jaar met 50.000 euro verlaagd, totdat de subsidie 510.000 euro is, 260.000 voor huisvesting en 250.000 voor de activiteiten.

'We gaan deze problemen oplossen'
René Vielvoije, waarnemend directeur van Boogiewoogie, die nauw betrokken is geweest bij het uitwerken van de scenario’s, is over veel aspecten van het voorstel positief. “Ik ben redelijk tevreden, zeker als je het vergelijkt met het voorstel uit de kadernota van een jaar geleden. Toen leek het erop dat we vanaf 2022 nog maar 250.000 euro zouden krijgen.” Niet lang daarna werd duidelijk dat er ook geld voor de huisvesting zou blijven. “Nu is duidelijk dat de huidige subsidie voorlopig wordt verlengd en ook geïndexeerd. Daarna komt er een geleidelijke afbouw”, zegt Vielvoije. Het geeft Boogie Woogie voldoende tijd om de organisatie te veranderen. Daarbij is het de bedoeling om in 2023 de B3-status los te laten en te kiezen voor een CAO en een pensioenfonds die gebruikelijk zijn in de cultuursector. Daardoor wordt het financiële risico voor de toekomst kleiner. “Dat gaat niet in één keer en het moet wel in overleg met het personeel.” Daarover is al 'constructief' gesproken met de medewerkers. Vielvoije is positief over de toekomst. “We gaan deze problemen oplossen.” Intussen wordt er ook gewerkt aan een betere productencatalogus, zodat de gemeente in de toekomst beter en gerichter kan kiezen welke activiteiten ze wil afnemen. Vielvoije verwacht dat Boogie Woogie eind 2020 weer een directeur kan aanstellen, waarna hij een stap terug kan doen.