Geen medewerking voor ouderenwoningen aan begin Wooldseweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen medewerking voor ouderenwoningen aan begin Wooldseweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen medewerking bouw seniorenwoningen Wooldseweg

Plan tast ecologische waarde spoorbosje te veel aan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In november 2018 en februari 2019 reageerden Burgemeester en wethouders nog positief op de bouw van ouderenwoningen aan het begin van de Wooldseweg. De Zorgcombinatie Marga Klompé wilde daar 72 wooneenheden realiseren. B en W wilde daaraan in principe meewerken. Een definitief besluit zou dan worden genomen als het plan verder was uitgewerkt. Dat is nog niet gebeurd, maar de Zorgcombinatie heeft wel een nieuw principeverzoek gedaan en wil op de locatie nu 96 wooneenheden bouwen. Hieraan wil B en W niet meewerken, omdat het plan te grote negatieve gevolgen heeft voor de omgeving.

Zorgen van omwonenden over plan
De ouderenwoningen aan de Wooldseweg zijn bedoeld om die aan de Vredense Hof te vervangen. De Zorgcombinatie wil graag een complex met ouderenwoningen dichterbij het centrum, zodat de bewoners gemakkelijker het dorp in kunnen lopen. De Vredense Hof is te ver weg van het centrum. Bovendien was vervanging nodig omdat de ouderenwoningen daar zijn verouderd. Bij een eerste informatieve bijeenkomst in 2019 bleek al dat er bij diverse omwonenden zorgen waren over de grootte van het plan. Zij vreesden een te hoog gebouw en een te grote aantasting van het spoorbosje en het extensief beheerde parkje tussen bosje en Wooldseweg. Enkele bewoners kondigden, volgens de B en W-nota al aan zich tot de Raad van State tegen het plan te zullen verzetten.

Waarde spoorbosje nog groter dan gedacht
Niet alleen de extra wooneenheden stuitten op bezwaren bij de gemeente. Ook het oorspronkelijke principeverzoek beoordeelt B en W nu negatief. De positieve besluiten over dit verzoek worden daarom ingetrokken. Belangrijke reden is de ecologische waarde van het spoorbosje en het parkje. Begin 2019 waren de natuurwaarden al enigszins bekend, maar daarna heeft nader onderzoek plaats gevonden. Dat maakte duidelijk dat de ecologische waarde nog veel groter is en dat bosje en park een belangrijk onderdeel van de hoofdgroenstructuur van de bebouwde kom zijn. Te groot om te laten aantasten. Ook is de cultuurhistorische waarde van de beukenrij tussen bosje en parkje groot. Bij de uitvoering van de plannen voor 72 en 96 wooneenheden zou daarvan een deel sneuvelen.

Geen 'ja' voor herontwikkeling Vredense Hof zonder plan
Een andere reden om niet meer mee te werken aan de plannen is dat de Zorgcombinatie Marga Klompé gekoppeld aan het plan voor de Wooldseweg ook al vooraf zekerheid over de medewerking van de gemeente aan de plannen voor de herontwikkeling van de locatie Vredense Hof vroeg 'zonder dat daar een plan of zelfs maar een programma aan ten grondslag ligt. Die weg kunnen we wettelijk gezien niet gaan', is te lezen in de B en W-nota, 'Omdat dit in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Bovendien is dat maatschappelijk onwenselijk omdat de betrokkenparagraaf dan feitelijk geen betekenis meer zou hebben voor die locatie.'