Hendrik-Jan Mensink, voorzitter van Stichting Behoud van het SKB. Foto: PR
Hendrik-Jan Mensink, voorzitter van Stichting Behoud van het SKB. Foto: PR

Mensink spreekt in

WINTERSWIJK- Donderdag 29 mei maakte Hendrik-Jan Mensink, voorzitter van Stichting Behoud van het SKB, gebruik van de mogelijkheid tot inspreken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij riep de raad op om omwille van het voortbestaan van het SKB, alle mogelijke stukken waarin het SKB een belang heeft op te vragen en te laten beoordelen. Hij beriep zich op de Wet Openbaarheid Bestuur en acht het van het hoogste belang om – samen met collega-gemeenten – op te trekken om alle stukken inzichtelijk te krijgen en op basis daarvan te handelen.

Door Clemens Bielen

Hernieuwde aanleiding van zijn oproep tot transparantie was de publicatie in de media van cijfers over de nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem. Mensink: ”Op dinsdagavond zaten de heer Bomers van de raad van Bestuur en de heer Smaling, bouwdirecteur sinds 8 jaar, beiden in dezelfde ruimte tijdens een informatieavond voor de gemeenteraadsleden van Doetinchem. Zij konden geen antwoord geven op de vraag naar de bouwkosten. Een dag later vermeldden zij in de krant dat het 155 miljoen zou gaan kosten. Dit bedrag gaat echter over de kosten van een kaal gebouw zonder inventaris en overige kosten.”
Volgens een berekening door Stichting Behoud SKB, komt het bedrag uit op ruim 300 miljoen. Mensink: "Naast het bouwbudget van € 180 miljoen (inclusief parkeergarage) praat men over bijna € 60 miljoen inventaris waarbij het financieringsbudget op € 240 miljoen komt. Daar komt bij de instandhouding van het huidige pand tot en met de oplevering op ruim € 40 miljoen. Overigens is dit laatste bedrag substantieel meer dan er de afgelopen jaren in het SKB is geïnvesteerd. Daarbij de indexering en diversen van ruim € 20 miljoen maakt € 300 miljoen." Het kwalijke van de zaak, vindt Mensink, is dat de mededeling van het bedrag op een moment komt waarop doorvragen niet mogelijk is. Ondanks vragen van enkele gemeenteraadsleden van Doetinchem, werd er geen bedrag genoemd.
Mensink donderdag aan de raad: "U heeft de heer Bomers in zijn allerlaatste beantwoording horen zeggen dat het SZ zelf haar eigen ziekenhuis betaalt, maar dat het SKB garant staat. Precies dat is waar het om gaat. Alle toekomstige mogelijkheden voor het SKB om te investeren in zorg vervallen indien de sterke balans van het SKB gebruikt wordt voor de exorbitante financieringsbehoefte voor de nieuwbouw van het SZ"