Leander Grooten
Leander Grooten

De camperreis

Ik heb een camper en hij mag weer uit de stalling! Onderweg altijd een slaapplaats, wat kleding in de kast en genoeg proviand. En dan op reis, niet wetend wat je tegenkomt. Zo stuitte ik op een camping aan de Italiaanse oostkust. Het was een kronkelweggetje die me hierheen leidde. Ik had het nooit gevonden als ik niet van de hoofdweg af had durven gaan om zomaar een dorpje in te rijden. De bewegwijzering was slecht, want ik verdwaalde!

De eigenaar sprak alleen Italiaans en het sanitair was niet echt ‘ANWB-proof’. Alle gasten waren Italiaans, met alle gebruiken van dien. Maar de locatie was een onontdekt pareltje: met de camper gericht op het strand zat ik in een klapstoeltje en genoot van ruisende golven en een prachtig zandstrand.

Dit lef toont de kerk in onze regio anno 2020 ook. Ze erkent dat hun oude, vertrouwde manieren niet meer werken voor jongere generaties. Die komen niet meer vanzelfsprekend bij de kerk of het geloof uit op hun levensweg. Je kunt als kerk dan het stuur omgooien en helemaal hip en trending (proberen te) worden, maar daarmee verlies je een groep mensen die je al ‘in de kar’ had, en dat is ook niet wat je wilt. De kerken bedachten dat er naast de gebaande paden, een extra, nieuwe weg mag worden ontdekt.

En that’s where I come in. Want als pionier mag ik nieuwe wegen met andere bewegwijzering aanleggen en de weg zelf uittesten.

Twintigers en dertigers denken na over de zin van hun doen en laten: carrièrekeuzes, wel of niet trouwen, trouw blijven aan vrienden, steun vinden bij ontslag of ziekte. Als de kerk voor jou niet het antwoord geeft, wat dan wel? In deze reis, al dan niet over kronkelweggetjes, zoek ik met je mee. En samen zoeken levert sneller iets op, al is het maar een vergezicht, of een horizon om heen te koersen. Eigenlijk ook een beetje zoals Jezus ook pionierde. Hij wandelde, betrok mensen daarin, ging voorop als het moeilijk werd en kreeg flink wat kritiek te verduren, maar samen kwamen ze een heel eind. Wie weet nemen wij ook een afslag die jij of ik niet alleen had durven nemen!

Deze zomer komt de camper vanwege corona niet verder dan Nederland, denk ik. Ik heb er alle vertrouwen dat er genoeg pareltjes voorbij komen, in landschap, en in mensen. Ik laat me er graag door inspireren. Reis je mee?