Parkeren kan al, maar binnenkort worden hier
Parkeren kan al, maar binnenkort worden hier "echte" parkeerplaatsen aangelegd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Parkeerplaatsen Zonnebrink worden zo snel als mogelijk aangelegd

WINTERSWIJK – De parkeerplaatsen achter de oude school aan de Zonnebrink worden zo snel als mogelijk aangelegd. Dit zegt wethouder Henk Jan Tannemaat in een reactie op de schriftelijke vragen van Tom van Beek van Voor Winterswijk. De combinatie met daken met zonnepanelen komt wel te vervallen, omdat hiervoor de aangevraagde subsidie niet is toegekend. Vanwege de nieuwe tijdelijke locatie van de zaterdagmarkt zijn de extra parkeerplaatsen zelfs snel nodig.

Door Bernhard Harfsterkamp

'Snel omschakelen'
“Snel omschakelen” noemt de wethouder het. Voor de aanvraag van de subsidie voor het project was de AGEM, de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij, verantwoordelijk. Er waren zoveel aanvragen voor duurzame energieprojecten, dat er te weinig budget was om alle aanvragen te honoreren. De zonneparkeerplaatsen op de voormalige sportvelden van de scholengemeenschap vielen daarom af. Of en wanneer er een nieuwe subsidieregeling komt is onduidelijk. Daarom was de gemeente nadat duidelijk werd dat er geen subsidie kwam al van plan de parkeerplaatsen eerder aan te leggen. De nieuwe plek voor de warenmarkt op zaterdag heeft dit proces versneld.

Wel snel, niet afgeraffeld
Bij de aanleg van de parkeerplaatsen wordt geen rekening gehouden dat de zonnecarporten in de toekomst er alsnog zullen komen. Er was daarvoor ook nog geen definitief ontwerp. Het wordt wel een parkeerplaats die “klimaatadaptief” is, oftewel is aangepast aan hete, droge zomers, waarin hevige stortbuien vaker zullen voorkomen. “Bij de parkeerplaatsen wordt daarom veel groen aangelegd en er worden klinkers gebruikt, die niet de hele bodem afsluiten”, zegt wethouder Tannemaat. Daarnaast wordt gekeken of er aan de zijkanten toch nog op de een andere manier zonne-energie kan worden opgewekt, zodat de parkeerplaats gratis kan worden verlicht. Er is ook gekeken of er een aantal camperplekken zou kunnen komen, maar die worden elders gerealiseerd. Dat de parkeerplaatsen zo snel mogelijk worden aangelegd, betekent volgens de wethouder niet dat het wordt “afgeraffeld”. Het wordt wel goed gedaan.