Na terugtreden voorzitter toch steun van de gemeente voor zaterdagmarkt

WINTERSWIJK – De Marktvereniging overlegt sinds het begin van de coronacrisis elke week met burgemeester Bengevoord over de markt. Onderwerp van gesprek was de laatste weken “wanneer kunnen we weer beginnen?”. Nu er weer is begonnen met de woensdagmarkt, die naar ieders tevredenheid is verlopen, was de vraag hoe gaan we de zaterdagmarkt opzetten. Een discussie daarover leidde er toe dat Koos Prins zich als voorzitter van de Marktvereniging terugtrok. Hij vond dat er te weinig steun van de gemeente was bij het maken van een protocol voor de zaterdagmarkt.

Door Bernhard Harfsterkamp

Opzetten zaterdagmarkt
Het weer houden van de zaterdagmarkt, waarbij wordt voldaan aan de regels van het RIVM, is ingewikkelder dan die van de woensdagmarkt. Er zijn meer kramen, er komt meer publiek en er moet ook nog rekening mee gehouden worden, dat de terrassen van de Horeca vanaf 1 juni weer open mogen. Prins gaf al eerder aan dat er dan gekozen moet worden tussen de ene week de helft van de marktkramen en de andere week de rest of elke week alle kramen, maar dan met de helft van de grootte. Welke keuze ook gemaakt wordt, daarvoor moet een goed plan opgesteld worden. “Dat kunnen wij niet alleen”, zei Prins, “Daarvoor hebben wij de hulp van de marktmeester van de gemeente nodig, maar de burgemeester vond dat wij zelf het plan moesten maken. Dat was voor mij de druppel. Ik voel mij in het water gegooid, maar kan niet zwemmen.”

“Samenwerking verloopt goed”
Prins schreef een brief aan alle gemeenteraadsfractie, waardoor de kwestie ter sprake kwam in de algemene raadscommissie van donderdag 14 mei. Burgemeester Bengevoord wilde er niet al te veel over zeggen. Hij wilde geen discussie met de afgetreden voorzitter via de krant of via de commissievergadering. Hij verwees naar wethouder Henk Jan Tannemaat, die verantwoordelijk is voor de markt. Die gaf toe dat er wat onenigheid was. “Er wordt veel verwacht van alle ondernemers. Er zijn uitstekende contacten met de ABH, de Marktvereniging en de Horeca. We zijn in gesprek met een delegatie van de markt en natuurlijk gaat de marktmeester adviseren over de opzet. De samenwerking verloopt goed. Er is geen koutje in de lucht.” Tannemaat gaf wel aan dat de Marktvereniging zelf met een plan voor de zaterdagmarkt moet komen. “Daar geven we ruime medewerking aan.” Dat leidde al tot een overleg van de wethouder en de marktmeester met de Marktvereniging op zaterdag 16 mei, waarbij verder werd gepraat over het opzetten van een aangepaste zaterdagmarkt.