Jan Struijk. Foto: PR
Jan Struijk. Foto: PR

‘Als één deel van het lichaam pijn heeft, voelen alle andere delen die pijn ook’

Een lange titel voor deze eerste column van pastores uit Berkelland en Winterswijk. Vanaf nu zullen een aantal pastores uit Berkelland en Winterswijk elke tweede week een column schrijven over wat ons bezighoudt of wat ons raakt. En dat zullen wij elk op eigen wijze doen, natuurlijk ook vanuit onze inspiratie en ons werkveld in de kerk.

Ik kies voor deze column woorden uit de bijbel – hoe kan het ook anders als een dominee schrijft – waarmee ik onze levenssituatie van nu wil schetsen. Het zijn woorden van Paulus uit zijn brief aan de christelijke gemeente in Korinthië in Griekenland.

Als we afgelopen maanden iets ervaren hebben, dan is het wel, dat ieder mens, iedere regio, ieder land, elk werelddeel verbonden is met elkaar. Wat in China gebeurt, voelen wij in Berkelland en Winterswijk een paar weken later. Het Coronavirus leert ons opnieuw, hoe we als mensheid en als wereld één groot lichaam vormen; de één kan niet zonder de ander.

Ons wordt geleerd, dat we onszelf moeten ontplooien; individuen zijn we, die ‘geroepen’ zijn om zijn/haar eigen leven vorm te geven; te doen wat ik fijn vind. Te kiezen wat voor mij belangrijk is.

Afgelopen maanden voelen we letterlijk aan den lijve, dat het een halve waarheid is, als een onzichtbaar ‘virusje’ onze verbondenheid pijnlijk zichtbaar maakt. Het doet zeer te beseffen, dat ik besmettelijk kan zijn voor een ander! En alleen samen kunnen we Coronavirus de baas worden, zo lezen we zelfs op borden boven de rijbanen van de rijkswegen!

We zien ook, dat Corona zich echt niet houdt aan onze landsgrenzen. Wat mij betreft, zouden landen veel meer kunnen samenwerken als ‘één lichaam’. Dat geldt wat mij betreft voor vele zaken; ik noem als voorbeeld ook de klimaatverandering; ook zo’n grensoverschrijdende uitdaging!!

‘Als één deel van het lichaam extra goed verzorgd wordt, genieten alle andere delen daar ook van’; ook dit zijn woorden van Paulus, uit dezelfde brief. Het is voor mij een oproep goed voor elkaar te zorgen, voor de buren, voor elkaar, voor ouderen en kinderen, samen huilen en samen lachen, samen hopen, geloven en liefhebben, omdat we samen deze wereld mogen bewonen!