In Kotten bij de Kleine Beek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
In Kotten bij de Kleine Beek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouders blij met visie biodiversiteit en landschap

Aantal soorten dieren en planten geven kwaliteit leefomgeving aan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het heeft enige jaren geduurd, maar donderdag konden de wethouders Inge Klein Gunnewiek en Tineke Zomer de 'Beleidsvisie voor landschap en biodiversiteit in Winterswijk'presenteren. Helemaal af is het nog niet. “We hebben al met veel betrokkenen gesproken”, zegt Klein Gunnewiek, “maar de visie wordt nog ter inzage gelegd. Na de beantwoording van de zienswijzen wordt die dan definitief vastgesteld.”

Samen kwaliteit leefomgeving verbeteren
De wethouders zijn blij met de visie, die de titel 'Samen sterk voor landschap en biodiversiteit' heeft gekregen. “Met de belangenorganisaties zijn al veel gesprekken gevoerd”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. “De visie is goed leesbaar en heeft een duidelijke uitvoeringsparagraaf met veel nieuwe plannen, al borduren we ook wel voort op we al deden. Meer dan ooit willen we de visie uitvoeren samen met de inwoners. Hopelijk zien zij ook de urgentie van de problemen de kansen.” In de visie worden die problemen, zoals de achteruitgang van de biodiversiteit beschreven en wat daar tegen gedaan kan worden. “Met biodiversiteit bedoelen we het aantal verschillende planten en dieren dat in een gebied voorkomt”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. “Hoe meer soorten, des te beter is de kwaliteit van het ecosysteem, het leefgebied, waarin ze voorkomen. Dat is ook weer goed voor de mensen.”

Meer bewust van waarde natuur en landschap
Wethouder Klein Gunnewiek zegt dat de laatste twee maanden haar nog meer bewust hebben gemaakt van hoe waardevol natuur en landschap van Winterswijk zijn. Net zoals veel anderen heeft zij door de coronacrisis vooral vanaf huis gewerkt. Om voor afwisseling te zorgen ging ze regelmatig wandelen. Daardoor drong nog meer dan voorheen tot haar door hoe prachtig het landschap is. Ze verwacht dat meer mensen op een soortgelijke wijze zich daar meer bewust van zijn geworden en dat daardoor het draagvlak voor de beleidsvisie alleen maar groter is geworden. Dat draagvlak was al groter geworden, omdat er sinds de eerste versie van het plan in 2017 met meer betrokkenen werd gesproken. Van een eerdere versie werd gezegd dat die te eenzijdig op natuur was gericht. Hierover is gesproken met de landbouwsector. “Ook de landbouw beseft dat er een omslag nodig is”, zegt Klein Gunnewiek. “Ze zijn onderdeel van het landschap en zijn bezig met veranderingen. Wij kunnen ze daarbij helpen, bijvoorbeeld met het opstellen van bedrijfsnatuurplannen.” De stikstofproblematiek, die geen onderdeel uitmaakt van de visie, krijgt op een andere manier aandacht. “Daarvoor hebben we een stikstofwerkgroep met vertegenwoordigers vanuit de landbouw, bedrijven, recreatieondernemers en natuur. Zij zijn bezig met een eigen aanpak voor Winterswijk, maar veel is nog onduidelijk. Het is helaas nog wachten op de provincie.”

Ook aandacht voor bebouwde kom
Wie aan natuur en landschap denkt, denkt aan het buitengebied. De beleidsvisie gaat echter ook over de bebouwde kom. Wethouder Tineke Zomer zegt dat daarom ook het groenstructuurplan voor het dorp zal worden geactualiseerd. Meer groen in het dorp is niet alleen goed voor meer biodiversiteit, maar zorgt ook voor verkoeling in de heter wordende zomers. “We zullen ons moeten instellen op meer hitte en droogte, maar ook op af en toe stevige buien met wateroverlast”, zegt Zomer. Daarom is het goed om daar bij inrichting en beheer van het groen in het dorp meer rekening mee te houden. Inwoners kunnen dat doen door stenen en tegels in hun tuinen gedeeltelijk te vervangen door groen. “Maar ook bij bouwen kan meer rekening gehouden worden met natuur. Gevels en daken met begroeiing en nestgelegenheden voor vogels.”

Voor uitvoering al budget gereserveerd
Om alle plannen uit de uitvoeringsagenda uit te voeren zal er extra geld nodig zijn. Voor de uitvoering is voor de komende jaren al 48.800 euro per jaar gereserveerd. Voor alle plannen in de komende drie jaar is echter nog ruim anderhalve ton euro meer nodig. “Daarvoor moeten we geld vinden in het najaar bij de behandeling van de begroting”, zegt Klein Gunnewiek. Binnenkort wordt eerst de kadernota behandeld en daarin zal al een indicatie staan. “Het wordt financieel wel lastiger”, zegt de wethouder. De coronacrisis zorgt voor extra kosten, maar ook voor onduidelijkheid over bijvoorbeeld de bijdrage van de rijksoverheid. Het kan daardoor zijn dat nog niet alle plannen in de komende jaren uitgevoerd kunnen worden. Voor de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen is er bijvoorbeeld al wel geld. “Daarvoor kunnen plannen ingediend worden.”

De beleidsvisie wordt binnenkort ter inzage gelegd gedurende zes weken. Gedurende die periode kunnen zienswijzen ingediend worden. B en W wil daarna in augustus de visie definitief vaststellen. Door de gemeenteraad wordt daarna de visie in september vastgesteld.