Carmen, een van de dorpsbewoners, hielp Henk en Hardy in de periode dat zij in de camper woonden. Foto: PR
Carmen, een van de dorpsbewoners, hielp Henk en Hardy in de periode dat zij in de camper woonden. Foto: PR

Henk en Hardy zijn terug in Winterswijk

WINTERSWIJK - Ze werden in Winterswijk ontvangen met gebak en bloemen. "De buurvrouw bracht soep en een pan macaroni." Henk en Hardy zijn weer terug in huis. Sinds 13 maart stond het Winterswijkse echtpaar vast in El Castillo de las Guardas in Spanje, met de camper. Vanwege de coronamaatregelen konden zij niet meer terugrijden naar Nederland. De grenzen waren op veel plekken dicht. Met een speciaal formulier van de ambassade konden Henk (82) en Hardy (78) weer op weg naar Winterswijk.

Door Verona Westera

Al in januari begon hun campertocht. Henk en Hardy namen een prachtige toeristische route langs de kust, om vrienden te bezoeken in Portugal. Ondertussen brak de coronacrisis uit en strandde het paar in Spanje op een camperparkeerplaats met stroomvoorziening. Daar stonden ze tot begin deze maand. Op 1 mei kwam het bericht dat ze konden vertrekken, dus startten ze de camper en vertrokken de Winterswijkers vanuit Spanje met een brief van de ambassade op zak. Onderweg waren er in de verschillenden landen diverse controles door de politie, maar uiteindelijk arriveerden ze vorige week, na bijna vijf maanden in de camper te hebben 'gewoond', gezond en wel in de Achterhoek.

In de periode dat het stel in hun camper verbleef op de parkeerplaats bij het kleine Spaanse dorp El Castillo de las Guardas werden zij verzorgd door de dorpsbewoners. Bijna dagelijks kregen zij groenten, fruit, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. "Ongelofelijk hoe goed de dorpsbewoners voor ons gezorgd hebben", appte Hardy regelmatig vanuit Spanje. "En ze wilden er niets voor terug. Geen geld of wat dan ook." Henk en Hardy werden in de watten gelegd door de dorpsbewoners. Daarvoor zijn ze zeer dankbaar.