De eikenprocessierupsen met de brandharen. Foto: Burry van den Brink
De eikenprocessierupsen met de brandharen. Foto: Burry van den Brink

WRIJ werkt samen met gemeenten bij
bestrijding eikenprocessierups

ACHTERHOEK - Verschillende gemeenten in de regio zijn gestart met de inmiddels jaarlijks terugkerende bestrijding van de eikenprocessie rups. De miljoenen rond dwarrelende haartjes afkomstig van deze rups zorgen voor een vervelende jeuk of huidirritatie bij veel mensen gedurende de zomermaanden.

Het waterschap heeft net als veel gemeenten een aanzienlijke hoeveelheid eiken in beheer. Daarom heeft het waterschap contact gezocht met de gemeenten en hen gevraagd of samen kan worden opgetrokken in de bestrijdingsaanpak. Het waterschap ziet daarin voordelen aangezien gemeenten al langer actief zijn in de bestrijding en daar ervaring in hebben.
Een gezamenlijke aanpak geeft daarbij meer duidelijkheid doordat de rupsen binnen een gemeente op een gelijke wijze worden bestreden. Bovendien kan in een samenwerking de bestrijding efficiƫnter worden uitgevoerd. Doordat het waterschap aansluit bij verschillende methoden kan het bovendien leren van de verschillende effecten.

De uitvoering van de samenwerking is inmiddels gestart in de Achterhoekse regiogemeenten; Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre, Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem en Montferland. Mogelijk volgen er nog andere gemeenten.