Frits Kappers. Foto: eigen foto
Frits Kappers. Foto: eigen foto

'Als de fusie doorgaat, financiert het SKB zijn eigen ondergang'

Frits Kappers, actievoerder in Drenthe, ziet veel overeen-komsten met fusie in de Achterhoek

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - Frits Kappers is geboren en getogen in Winterswijk. In januari 2013 werd hij uitgeroepen tot Hoogevener van het jaar 2012, wegens zijn initiatief tot het oprichten van een actiegroep voor het behoud van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, de evenknie van Stichting behoud SKB in Drenthe. Het mocht niet baten: de actievoerder moest ten slotte zijn eerlijke strijd opgeven tegen – zoals hij het noemt – de firma leugen en bedrog. Frits Kappers volgt de ontwikkelingen rondom de fusie in de Achterhoek op de voet, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken, publiceert veel commentaren en neemt geen blad voor de mond. Hij ziet veel overeenkomsten, maar ook verschillen bij het bestuurlijk proces in Drenthe en de Achterhoek en steekt de Stichting Behoud SKB een hart onder de riem om vooral te blijven strijden voor goede bereikbare gezondheidszorg, ook in de Oost Achterhoek.

Kappers in vogelvlucht over de situatie in Drenthe: “Na een advies werd afgesproken dat het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen zouden fuseren. De fusie zou plaatsvinden om te komen tot een eerlijke uitruil van complexe behandelingen. Beide ziekenhuizen zouden een aantal specialismen verliezen, maar in totaal zouden er geen behandelingen worden ingeleverd. De afstand tussen de ziekenhuizen bedroeg ongeveer 30 km. Hier doet zich de vergelijking met de Achterhoek voor. De afspraak in Drenthe werd niet nageleefd en net als in de Achterhoek kwam de boodschap als een donderslag bij heldere hemel binnen, dat er afdelingen gingen verdwijnen in Hoogeveen. Een ziekenhuis nota bene, dat na een moeilijke periode winstgevend was, één van de allerbeste ziekenhuizen in het noorden van het land en zelfs bovenaan in de top 100 in het AD, ver boven het ziekenhuis in Emmen.”

Te goed van vertrouwen
“Een eigenschap, die de Drentenaren met de Achterhoekers gemeen hebben, is dat ze goed van vertrouwen zijn. Een eigenschap, die ook bij mij aanwezig was, maar die nu bij bestuurszaken totaal verdwenen is. Ik ben terecht gekomen in de wereld van leugen en bedrog. Net als in Winterswijk sloeg het slechte nieuws in als een bom en werd er direct gereageerd. Ik heb een petitie opgesteld en dat heeft mijn leven binnen een half uur totaal veranderd. Ik werd besprongen door kranten en regionale televisie en er kwamen binnen 24 uur 1600 handtekeningen binnen. Na twee weken waren het er 15.000. Het culmineerde in een demonstratieve optocht en een bijeenkomst in de stadsschouwburg waar 1200 mensen op afkwamen, terwijl er maar 800 in kunnen. De vergelijking met de opkomst in ‘De Storm’ in Winterswijk gaat hier op.”

Kappers werd de stem van het verzet: “In die periode ben ik mijn naïef vertrouwen in de goedheid van mensen voorgoed kwijtgeraakt. De fusie moest doorgaan want zonder elkaar zouden de ziekenhuizen in Hoogeveen en Emmen niet overleven, werd gezegd.” Het verschil met Winterswijk is wel dat Kappers uitgenodigd werd bij de Raad van Bestuur, terwijl Stichting Behoud SKB door de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht wordt genegeerd. Kappers: “Of je nu uitgenodigd wordt om ingepalmd te worden of genegeerd, beide methodes zijn bedoeld om je monddood te maken. Geleidelijk aan werd Hoogeveen uitgekleed doordat er afdelingen naar Emmen gingen waar topklinische ambities lagen en er kwamen geen afdelingen voor terug.”

Bedrijfsgevoelige informatie
“De actiegroep roerde zich en nodigde het bestuur uit om te laten zien dat men een eerlijke uitruil op het oog had. Maar dat was ‘bedrijfsgevoelige’ informatie, een uitvlucht die ook bij Santiz werd gebruikt. Vanaf dat moment werden we ook niet meer uitgenodigd bij de besprekingen. De stafvoorzitter deed uitspraken die binnen twee jaar in het tegendeel waren omgebogen: hij zou verloskunde nooit riskeren; na twee jaar was de afdeling verdwenen, met de intensive care en de kinderafdeling hetzelfde verhaal.”

Ook bij Santiz wordt geen inzicht gegeven in de plannen, rapporten, besprekingen. Een andere overeenkomst tussen de fusie in Drenthe en die in de Achterhoek is dat zowel ‘Emmen’ als ‘Doetinchem’ een investeringsinhaalslag moe(s)ten maken, terwijl ‘Hoogeveen’ en ‘Winterswijk’ goed op koers lagen/liggen. Er kwam nog een derde partij bij; het ziekenhuis in Stadskanaal. Zowel in Hoogeveen als Stadskanaal bestaan er nu nog slechts poliklinieken met kantooropeningstijden. “Dat staat Winterswijk ook te wachten als de fusie doorgaat. Het wordt de prooi van een groter gloednieuw ziekenhuis met ronkende ambities in Doetinchem”, volgens Kappers

'Jaloers'
Als grote verschil met Drenthe ziet Kappers de actieve steun van de gemeentebesturen in de Oost-Achterhoek en het verzet van de huisartsen in de totale regio. De medische staf heeft het vertrouwen in de Raad van Toezicht opgezegd en ook het personeel verzet zich. "In Hoogeveen is men gezwicht voor chantage en intimidatie; het personeel dat zich tegen de fusie verzette werd monddood gemaakt, geïntimideerd en weggepest. Dienstverbanders die met het actiecomité zouden praten, zouden op staande voet worden ontslagen; ze werden aan ‘Stasi-verhoren onderworpen door de stafvoorzitter", aldus Kappers.

Geen Europacupfinale
Kappers geeft ook zijn visie op de situatie in de Achterhoek. “Het lijkt erop dat er nu toch een regiogroep moet gaan nadenken en beslissen over de verdere ontwikkeling. Volgens de voorzitter van de Raad van Toezicht lijkt het opheffen van de fusie onvermijdelijk, maar met het verwijzen naar de regiovisie, zet hij toch de achterdeur wijd open. Winterswijk zal de zwarte piet van eigenbelang worden toegeschoven en het geplande scenario gaat gewoon verder. Dan is het ook nog maar sterk de vraag of het ziekenhuis in Doetinchem wel cliënten uit de Oost-Achterhoek gaat binnenhalen als 'hun' ziekenhuis is leeggeroofd. Ik denk niet dat iemand zal ingaan op de uitnodiging van de dief van zijn televisie om samen bij hem thuis de Europacupfinale te gaan bekijken ...”