Zoomen levert op: zorg en naoberschap verbinden. Foto: PR
Zoomen levert op: zorg en naoberschap verbinden. Foto: PR

Opinie: Zorg en Naoberschap verbinden

De afgelopen maanden is er veel gezegd en geschreven over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek. De aantallen, bedragen, bouwplannen, meningen en aantijgingen vliegen je om de oren. Ten onrechte zou daardoor het beeld kunnen ontstaan dat de Achterhoek niet wil veranderen of dat de zorg in de Achterhoek er kwalitatief slecht voor staat of niet aan (toekomstige) kwaliteitsnormen zou kunnen voldoen. Daarvoor is echter geen enkele aanleiding.

Wij Achterhoekers zien dat als een doemscenario waarin wij niet geloven: wij vinden het naoberschap belangrijk. Naoberschap anno 2020 is wat ons betreft de sleutel om ook de komende jaren de zorg in onze regio te organiseren. Wij zorgen voor elkaar, met menselijke maat. Geen onpersoonlijke, gecentraliseerde kolos met grote pretenties op geografisch grote afstand van zijn patiënten, maar goede kwalitatief betaalbare zorg dichtbij.

Zowel het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk scoren al jarenlang hoog op de landelijke lijstjes qua patiënttevredenheid en kwaliteit van zorg. Beide ziekenhuizen zijn bovendien financieel gezond. Dat wil niet zeggen dat alles moet blijven zoals het altijd is geweest. Ook deze ziekenhuizen moeten met hun tijd meegaan. Maar er is ook een bekend spreekwoord dat zegt: 'Onderzoekt alles en behoudt het goede'.

In diverse sectoren, zoals de zorg, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, was decennialang de leidende gedachte dat grootschaligheid leidt tot betere kwaliteit en meer efficiency en dus lagere kosten. Inmiddels zijn we ‘sadder and wiser’ en weten we dat groter niet altijd beter en goedkoper is. Sterker nog: kleinere, flexibele organisaties die dicht bij de mensen staan blijken vaak zelfs beter te presteren. We moeten dus af van het denken in termen van groot, groter, grootst. In plaats daarvan moeten we de kleinschaligheid, nabijheid en menselijke maat koesteren. Wij geloven in betaalbare zorg dichtbij. Net als de grootste zorgverzekeraar in ons gebied overigens, willen wij kwalitatief goede en betaalbare zorg leveren en een bijdrage leveren aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Klein is het nieuwe groot, en dat bewijzen wij nu al dagelijks in de Achterhoek.De lessen die wij trekken uit de coronacrisis onderstrepen deze stelling. Niet alleen dat de IC-bedden nodig waren, maar ook dat veel Achterhoekers nu ook beseffen dat een 'vitaal beroep' in je nabijheid van grote waarde is. Wij kunnen het ons niet voorstellen dat deze crisis, na jaren bezuinigen op de zorg, niet zal leiden tot het maken van andere keuzes in de landelijke politiek. Wij zijn klaar om deze innovatieve omslag te maken. Het gaat niet om hoe groot je ziekenhuis is, maar hoe goed je de patiënt kunt helpen. Hierbij organiseren wij in het belang van de patiënt juist de acute functies dichtbij.

Voor complexe problematiek verwijzen wij (ook nu al) door naar Enschede of Arnhem. Onze streekziekenhuizen zijn twee fantastische basisziekenhuizen die graag samenwerken met de topklinische ziekenhuizen in Oost-Nederland. En dat dat ook voor mensen aantrekkelijk is om te werken, bewijst het aannemen van twee nieuwe gynaecologen in ons ziekenhuis.De kracht van klein begint in de Achterhoek. En meer specifiek in de Oost-Achterhoek.

Sinds bekend werd gemaakt dat de IC, Kindergeneeskunde en Geboortezorg geconcentreerd zouden worden op één locatie, hebben wij grote zorgen over de positie van beide ziekenhuizen. Echter nu de Raad van Toezicht van Santiz het proces van ontvlechting van Santiz heeft ingezet, breekt voor de regio een nieuwe tijd aan. In de Achterhoek ontmoeten wij bij al onze ketenpartners, zoals onderaan deze brief genoemd, begrip voor deze beslissing. En dan spreken wij nog niet over de massale steun vanuit de Achterhoekers, die als één blok achter ons staan.

Daarbij realiseren we ons dat we innovatie moeten omarmen, maar wel vanuit de menselijke maat waarmee we meten. Daar hebben wij overigens geen regiogroep voor nodig, dat zit in ons DNA.

Wij, allen inwoners van de Achterhoek, dagen de minister en de zorgverzekeraars uit; er ligt ook voor hen een grote kans. De chaotische communicatie rondom de ziekenhuiszorg in de Achterhoek heeft naast veel onrust ook partijen dichterbij elkaar gebracht. Benut deze energie, en laat met elkaar zien hoe we in de hele regio zorg en Noaberschap met elkaar verbinden. Ons SKB levert in die filosofie al jaren kwalitatief hoogwaardige zorg. We staan in contact met onze patiënten, hebben goed contact met huisartsen, verloskundigen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en andere ketenpartners. We zien dat als een goed vertrekpunt om met elkaar verder te praten, zonder angst, maar uitgaande van de kracht van ons mooie zelfstandige SKB.


Medische Staf SKB
Management Team SKB
Huisartsen Zorg Oost Achterhoek
Verloskundigen Achterhoek Oost
Wethouder Zorg gemeente Winterswijk
Verpleegkundige Raad SKB
Stichting Behoud SKB

Foto: Achterhoek Nieuws bv