Loes Oxener. Foto: PR
Loes Oxener. Foto: PR

'We blijven hoopvol'

WINTERSWIJK - Ook bij Oxener Schoenmode heeft de coronacrisis rake klappen uitgedeeld. “Vooral de eerste twee weken vanaf 16 maart waren dramatisch, de omzet viel voor 90 procent weg”, vertelt Loes Oxener. “Er waren geen bruiloften en andere feesten, mensen hebben minder vaak leuke nieuwe schoenen nodig.”

De winkel aan de Misterstraat is, met uitzondering van de koopavond, al die tijd wel tijdens de reguliere uren geopend geweest. De crisis was dé gelegenheid om een webshop te openen. “Een buurman heeft die voor ons gemaakt, over naoberschap gesproken”, vervolgt ze. “Die webshop is sinds een paar weken in de lucht. Het is nog te vroeg om het effect te bekijken, maar we willen in elk geval proberen zichtbaar te blijven.”

Loes merkt dat zo vanaf begin april mensen geleidelijk weer wat meer durfden. De winkel van Oxener was inmiddels coronaproof gemaakt: “Er staat handgel, we besteden extra aandacht aan het schoonhouden en het is ruimer ingericht.”

Dat mensen niet meer fysiek geholpen mogen worden bij het passen van schoenen, gaat volgens Loes best prima, mensen passen zich aan. “We zitten allemaal – wij en de klanten - in een onnavolgbare situatie. Je probeert de grenzen op te zoeken van wat nog kan.”

Ze heeft goede hoop dat het de komende weken verder de goede kant op gaat, zeker nu vanaf woensdag 13 mei de warenmarkt weer wordt hervat en vanaf 1 juni ook de horeca weer – weliswaar aangepast – opengaat. “Het seizoen is niet meer goed te maken, ook niet met de opruiming, omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk de winkel in mag”, besluit Loes. “Maar we blijven hoopvol.”