Buurtbemiddeling ook tijdens coronacrisis

WINTERSWIJK - De gevolgen van de coronamaatregelen kunnen spanningen en onzekerheid met zich meebrengen. "Irritaties rondom het wonen kunnen juist nu hoog oplopen", weet Jet van den Bos, coördinator Buurtbemiddeling van Humanitas in Winterswijk.

"Laten we eerst vaststellen dat we het over het algemeen fantastisch doen met elkaar. We zorgen goed voor onszelf en onze naasten en we respecteren de nieuwe leefregels. Ook zorgen we voor onze buren die een beetje extra hulp goed kunnen gebruiken. Prachtige initiatieven komen van de grond om lucht te geven aan een geïsoleerd leven. De realiteit is echter ook dat we nu meer aan huis gebonden zijn en alles van elkaar horen en zien. Dat is wel even schakelen…"

Ieder voorjaar neemt overlast toe. Er wordt meer buiten geleefd en de meldingen van geluidsoverlast, tuinperikelen, stank, rommel en pesterijen komen binnen bij Buurtbemiddeling. Als een zaak geschikt blijkt voor bemiddeling, wordt deze door de coördinator doorgezet naar 2 buurtbemiddelaars. Dit zijn goed opgeleide vrijwilligers die buren ondersteuning bieden met als doel om gezamenlijk tot oplossingen te komen.
Jet: "In deze coronatijd kan er niet bemiddeld worden zoals normaal omdat de persoonlijke contacten tijdens huisbezoeken niet mogelijk zijn. Toch kunnen wij bewoners die woonoverlast ondervinden, steunen. We bespreken wat in uw specifieke situatie helpend kan zijn. Buurtbemiddeling geeft tips hoe u het beste kunt handelen. We bieden een luisterend oor en dat lucht vaak al op. We begeleiden u vervolgens naar een keuze om tot een oplossing te komen. Dit kan zijn dat men bemiddeling wil zodra dat weer mogelijk is. Het kan ook een verwijzing zijn naar andere instanties of we helpen u met het opstellen van een brief aan de buren. Indien gewenst wordt u gecoacht op afstand. Voor iedere situatie bieden wij maatwerk."

Buurtbemiddeling wordt gratis aangeboden. Meer informatie is te verkrijgen via: 06-22071122 op maandag, dinsdag of vrijdagochtend. Men kan hulpvragen mailen naar: J.vandenbos@humanitas.nl