100% Winterswijk krijgt extra budget om Winterswijk na de crisis te promoten. Foto: archief Achterhoek Nieuws
100% Winterswijk krijgt extra budget om Winterswijk na de crisis te promoten. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Extra geld ter beschikking voor bestrijden crisis

Uitstel betalingen en extra investeringen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De door het coronavirus ontstane crisis wordt al vaak de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten deze week 2,5 miljoen euro te reserveren om bedrijven, verenigingen en instellingen te kunnen helpen. Als het nodig is kan het bedrag zelfs nog hoger worden.

Breed overleg met betrokkenen
'Van herstel naar beter' is de titel van het plan van aanpak, waarmee de gemeente de gevolgen van de crisis wil bestrijden en er zelfs '100% beter' hoopt uit te komen door al extra investeringen te doen. Aan het plan is gewerkt door de Taskforce 100% Winterswijk, bestaande uit de wethouders Henk Jan Tannemaat en Inge Klein Gunnewiek, ondersteund door vele ambtelijke medewerkers. “We hebben met veel mensen contact gehad. Met de Horeca, de OWIN, ondernemers buitengebied, de ABH, recreatieondernemers, culturele instellingen en verenigingen over wat er moet gebeuren”, zegt Tannemaat, “En dat houden we zo.” Ook inwoners met goede ideeën mogen zich melden. “We staan er nog steeds financieel goed voor”, zegt wethouder Klein Gunnewiek. “Daarom kunnen we nu 2,5 miljoen vrij maken uit de algemene reserve, ook al weten we nog niet precies wat de gevolgen van de crisis zullen zijn.”

Extra geld voor langdurige promotiecampagne
Sinds Nederland grotendeels 'op slot' is gegaan en de omzet met name in de horeca en in de detailhandel enorm is gedaald zijn al enkele maatregelen eerder genomen. Zo werd al aangekondigd dat de lokale belastingen voorlopig niet hoefden te worden betaald. “Dat verlengen we nu. Ondernemers kunnen die lasten gespreid over drie jaar betalen.” De toeristische sector hoeft de toeristenbelasting pas in 2021 te betalen, waarbij rekening gehouden wordt met de verminderde omzet in 2020.” Ook de reclameheffing in het winkelcentrum kan later betaald worden. De precariobelasting, die betaald moet worden voor het gebruik van de openbare ruimte voor terrassen en uitstalling van winkelmateriaal, wordt niet vooraf opgelegd, maar hoeft pas betaald te worden nadat op basis van het werkelijke gebruik de kosten zijn vastgesteld. Omdat er veel minder bezoekers naar Winterswijk kunnen en mogen komen, zullen nadat de lockdown-maatregelen worden versoepeld het winkelcentrum en de andere aantrekkelijke voorzieningen extra onder de aandacht gebracht moeten worden om de 'vaste klanten' terug te halen. “We stellen voor 100% Winterswijk een extra budget ter beschikking van 250.000 euro voor een langdurige campagne om Winterswijk extra te promoten”, zegt wethouder Klein Gunnewiek.

Projecten naar voren schuiven
Ruim tien jaar geleden werd Nederland al eens met een andere grote crisis geconfronteerd, de kredietcrisis. B en W speelde daar toen op in door extra investeringen te doen. Dat gebeurt nu weer. Geplande investeringen worden naar voren gehaald en de gemeente wil die het liefst laten uitvoeren door lokale ondernemers. Bij grotere projecten waarvoor een Europese aanbesteding nodig is, kan dat echter niet gegarandeerd worden. “We willen eerder bezig gaan met het verduurzamen van de scholen”, zegt wethouder Tannemaat. “En kijken ook welke andere duurzaamheidsprojecten naar voren geschoven kunnen worden.” Nieuwe ideeën zijn eveneens welkom. “Zo hoorde ik dat De Storm nog niet overal dubbel glas heeft. Dat is iets om nu aan te pakken.” Het huidige plan is nog maar een begin. “We maken nog een uitgebreide inventarisatie van wat allemaal kan”, zegt Tannemaat. “De basis is er. Nu aan het werk.”

Steun voor kleine ondernemers
Door de Rijksoverheid waren al maatregelen ingesteld om met name bedrijven financieel te steunen. Op dat gebied kan de gemeente niets extra’s doen. Alleen de regeling voor kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Voor de gemeente Winterswijk wordt die regeling uitgevoerd door de ROZ, de organisatie die in veel Achterhoekse en Twentse gemeenten verantwoordelijk is voor ondersteuning van ondernemers. Voor Winterswijk waren tot 26 april 485 aanvragen ingediend voor financiële steun. Deze steun is bedoeld voor het drie maanden betalen van de vaste lasten en het levensonderhoud. Voor bedrijfskosten zoals bedrijfswagens kan een lening worden aangevraagd. Daarvan is 68 keer gebruik gemaakt. De gemaakte kosten worden vergoed door het rijk. Later in het jaar verwacht de gemeente dat een aantal van deze kleine ondernemers ook nog gebruik zal moeten maken van de al bestaande regeling, waarvoor de gemeente wel financieel verantwoordelijk is. Het crisis- en herstelplan wordt in een extra raadsvergadering besproken op 14 mei.