Vragen aan college over testcapaciteit bij GGD

WINTERSWIJK - Op 11 mei gaan de basisscholen weer open. Dat is een behoorlijke versoepeling. Hopelijk zal ook een deel van de economie weer op gang kunnen komen. Mocht dit echter leiden op een nieuwe uitbraak van het virus, dan is het van belang dat er voldoende testcapaciteit beschikbaarheid is en voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing. De CDA-fractie heeft daarover een aantal vragen gesteld aan het college.

De Tweede Kamer heeft middels de unaniem aangenomen motie-Heerma (25295, nr. 282) gevraagd om een uitgebreid en effectief bron- en contactonderzoeksbeleid bij de GGD’s. Andere landen zoals Canada en Duitsland hebben grootschalig vrijwilligers geworven om dit bron-en contactonderzoek te doen. In verband daarmee heeft de CDA-fractie de volgende urgente vragen over de GGD Noord en Oost Gelderland gesteld aan het college van B&W, met het verzoek om die binnen een week te beantwoorden.

De vragen luiden:
1.         Wat is de maximale testcapaciteit in onze GGD regio op dit moment en op 11 mei aanstaande? Is dit voldoende om grootschalig te testen als zich in Winterswijk of een ander dorp in de regio, in een wijk of rond een school of een fabriek zich een uitbraak voordoet?
2.         Heeft de GGD mensen geworven en opgeleid voor grootschalig bron-en contactonderzoek? Hoeveel mensen zijn geworven en zitten deze mensen ook in de haarvaten van de samenleving, bij sportclubs, buurthuizen en scholen en in allochtone gemeenschappen, zodat zij bij een besmetting laagdrempelig en effectief contactonderzoek kunnen doen?
3.         Is er op 11 mei naar verwachting voldoende capaciteit om elk verdacht Coronageval te testen en bij elke besmetting een effectief en uitbreid contactonderzoek te doen?
4.         Heeft de GGD voldoende capaciteit en financiële middelen om dit te doen?


'(Praktische) hulp nodig? Geef het door!'

WINTERSWIJK - Iedereen die in deze tijd van coronamaatregelen extra hulp kan gebruiken, kan terecht bij het meldpunt van de Winterswijkse Uitdaging. De vrijwilligers helpen met praktische zaken, zoals het uitlaten van de hond, het oppassen van de kinderen of het doen van boodschappen. Of, als de scholen weer beginnen, het halen en brengen van de kinderen naar school. Maar het kan ook zijn dat iemand behoefte heeft om z'n verhaal kwijt te kunnen en een praatje te maken. Daar zijn de vrijwilligers ook voor, zij bieden een luisterend oor.

De vrijwilligers helpen jong en oud, mensen met een kwetsbare gezondheid, maar ook mensen met een vitaal beroep die ook wel extra hulp kunnen gebruiken. De vrijwilligers staan voor iedereen klaar. Wie gebruik wil maken van hun hulp, neem dan contact op met het meldpunt via telefoonnummer 0543 200 026, dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur, of via het formulier op winterswijkseuitdaging.nl/meldpunt. De Winterswijkse Uitdaging roept op om niet bang te zijn om om om hulp te vragen, daar zijn de vrijwilligers juist voor, zij helpen iedereen graag verder.