Henk Wubbels. Foto: eigen foto
Henk Wubbels. Foto: eigen foto

Open brief van oud-specialisten SKB

Aan Raad van Bestuur Santiz
Raad van Toezicht Santiz
Menzis, de heer J van Eijck

Geachte Raad van Bestuur en Raad van Toezicht, geachte heer,

Als oud-specialisten volgen wij de recente berichtgeving omtrent het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterswijk met stijgende verbazing en irritatie. Jarenlang is binnen het SKB gewerkt aan kwalitatief hoogwaardige zorg voor de patiënten uit de Oost-Achterhoek. Deze gezamenlijke inspanningen door alle medewerkers hebben geleid tot een financieel gezond ziekenhuis dat hoog aangeschreven staat op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg.
Inmiddels heeft u afscheid genomen van interim bestuurder R. de Folter en heeft u een koerswijziging aangekondigd waarin voorzien wordt in een onderzoek naar het ontbinden van de fusie van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.

Dit gaat ons echter niet ver genoeg!

Drie jaar lang is de Raad van Toezicht meegegaan in een bestuurlijk proces dat zich kenmerkte door een gebrek aan transparantie, het negeren van fusieafspraken, het achterhouden van informatie en de weigering om informatie te verstrekken. Verder wenste het bestuur niet in gesprek te gaan met de Stichting Behoud van het SKB, die ondersteund wordt door een groep mensen met veel relevante kennis en ervaring. Kennelijk was het bestuur niet van plan het ingenomen standpunt, dat leidt tot ontmanteling van het SKB, kritisch te bekijken en al zeker niet om een koerswijziging in overweging te nemen.

Vanuit diverse groeperingen, zowel buiten als binnen het ziekenhuis, is het vertrouwen in de Raad van Toezicht al opgezegd. Wij sluiten ons daar volledig bij aan.
Om een bestuurlijk vacuüm te voorkomen, roepen wij u op een nieuw bestuurslid aan te stellen met de uitdrukkelijke opdracht om de fusie te ontvlechten. Vervolgens kunt u reflecteren op uw eigen handelen en de conclusie trekken dat terugtreden gepast is. Een nieuwe interim Raad van Toezicht kan er dan op toezien dat de ontmanteling van de fusie in snel tempo kan worden opgepakt om nog meer schade te voorkomen.
Daarna kunnen de ziekenhuizen vanuit hun eigen ambitie weer kijken waar mogelijkheden liggen om samen te werken.
Tevens doen wij een beroep op Menzis, als grootste zorgverzekeraar in onze regio, om voor zijn cliënten de verantwoordelijkheid te nemen voor een goede, goed bereikbare en betaalbare gezondheidszorg en om mee te denken, alsmede om transparant te zijn over het ingenomen standpunt van u als verzekeraar. Uw cliënten hebben daar recht op.

Samen verder, maar wel op twee paar benen!
Nog steeds geldt: 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'.


Met vriendelijke groeten,

Oud-specialisten van SKB,
Guus Avenarius, radioloog n.p.
Willem van den Berg, dermatoloog
Samir Cheragwandi, longarts n.p.
Renne Gerritse, gynaecoloog
Cees Harlaar, internist n.p.
Arjen Jonk, chirurg n.p.
Miep Kleijne, cardioloog n.p.
Ruurd de Koe, internist/intensivist n.p.
André van Kuppevelt, kinderarts n.p.
Liong Lo, anesthesioloog n.p.
Ruud Stukart, uroloog n.p.
en anderen.


Gezond Oost-Gelderland geeft tegengeluid

WINTERSWIJK/DOETINCHEM- Henk Wubbels is één van de oprichters van het burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland, dat onder andere als doel heeft: het bevorderen van duurzame en nabije gezondheidszorg in onze regio. In tegenstelling tot Stichting Behoud van het SKB is hij de mening toegedaan dat stoppen van de fusie tussen het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk slecht is voor de Achterhoek. ‘Een onomkeerbare stap op een heilloze weg’, volgens Wubbels.Achterhoek Nieuws gaat met hem in gesprek. Hieronder een weergave in de vorm van vragen en antwoorden.

Door Clemens Bielen

Wubbels:

'Een opgetuigd

basisziekenhuis

kunnen

bouwen voor

70 miljoen is

volstrekte

onzin'


V: In een regionale krant wordt ‘Gezond Oost-Gelderland' de tegenhanger van ‘Stichting Behoud SKB’ genoemd. Klopt dat?
A: “Nee, dat is een onjuiste interpretatie van de journalist. Ton ten Have en ik hebben het burgerinitiatief van de grond getild omdat we van mening waren, dat er een erg eenzijdige ontwikkeling dreigde. Met het nastreven van een deelbelang denken wij dat het gehele belang van de regio in gevaar komt. Wij gebruiken ook bewust de term Oost-Gelderland, want ook een deel van de Liemers wordt geraakt. Jammer, dat ‘Behoud SKB’ voortdurend heeft ingezet op ontvlechten en niet op zoek is naar de beste oplossing van het hele gebied.”

V: Welke argumenten van ‘Behoud SKB’ wijst u af? Die stichting streeft naar twee gelijkwaardige, volwaardige ziekenhuizen, zoals geformuleerd in de doelstelling van de fusie.
A: "Tot nu toe heb ik nog geen helder zicht op de fusiedocumenten, ‘Behoud SKB’ ook niet, voor zover ik weet. De informatievoorziening vormt – zoals u terecht zegt – een onderdeel van het probleem. Maar wij denken dat je in het kader van de ziekenhuisvoorziening moet voldoen aan een aantal criteria en een van die criteria is het aantal verrichtingen/ingrepen dat je per jaar minimaal moet uitvoeren om de kwaliteit te behouden. Bij te weinig ingrepen verlies je de licentie om die ingrepen te verrichten. Er zijn uit beide ziekenhuizen al behandelingen verdwenen. Daarvoor moet je nu naar Arnhem of Enschede.
"Als er één ding is, waar ik tot mijn grote frustratie afgelopen tijd tegen aangelopen ben, is het wel dat ik geen duidelijkheid heb over wat er nu precies is afgesproken. Verschillende termen, volwaardig, gelijkwaardig, zelfstandig. Ik ben er inmiddels immuun voor geworden over wat er precies in het verleden is afgesproken. Mij gaat het erom, dat gegeven de omstandigheden die nu zijn ontstaan en de enorme commotie die er is, men er goed aan zou doen naar meer mogelijkheden dan alleen ontvlechten te kijken. Dat is ook de strekking van het manifest, dat op onze website staat en waar mensen voor kunnen tekenen. Bij mij bestaat de angst, dat we straks samen in de bus naar Den Haag moeten om te pleiten voor betere financiering van de ziekenhuiszorg in de perifere gebieden."

V: De afspraak om te komen tot twee volwaardige, gelijkwaardige ziekenhuizen is zwart op wit in ons bezit. Wat is daarop uw commentaar?
A: "Dan moeten er zwaarwegende feiten en omstandigheden zijn die maken, dat je daar in overleg van af gaat wijken."

Wubbels: 'Ik

zie geen

andere ambitie

onder

nieuwbouw

ziekenhuis in

Doetinchem'


V: Nu voldoen beide ziekenhuizen toch aan de criteria van een basisziekenhuis; voor meer specialistische behandelingen dienen toch de topziekenhuizen in de omgeving?
A: "Wij begrijpen heel goed dat er in Winterswijk heel veel emoties zijn ontstaan, want als alles doorgaat lijkt het er somber uit te zien en wordt de afstand tot de zorg groot. Dat is de reden dat we gezegd hebben: laten we geen overhaaste dingen doen, maar laten we opnieuw in beeld laten brengen in gezamenlijke opdracht wat er voor de 300.000 inwoners in deze vergrijsde regio nog mogelijk is. We moeten toekomstgericht kijken. Niet alleen het getals-criterium is van belang maar ook het nabijheids-criterium."

V: Is de crux van het verhaal niet de omvang van het geplande ziekenhuis in Doetinchem, dat gezien de geraamde kosten een andere ambitie dan alleen een basisziekenhuis zou verraden?
A: "Die mening van Ad Huijsmans is mij bekend. (Huijsmans: ‘Een volledig opgetuigd basisziekenhuis bouw ik voor 70 miljoen’; de geraamde kosten zijn nu 230 miljoen, red), maar andere deskundigen door wie ik mij heb laten informeren, beweren dat dat volstrekte onzin is. Misschien als je naar de kale bouw kijkt, maar met inrichting erbij is zijn bewering achterhaald."

V: U vindt niet dat het ziekenhuis, dat nu op de tekentafel ligt, meer dan een basisziekenhuis wordt?
A: "Wat ik weet is, dat het ziekenhuis zoals dat gepland is, behoorlijk kleiner is dan het huidige. Dat heeft te maken met de veranderende zorg, waar de nazorg steeds meer buiten het ziekenhuis gaat plaatsvinden. Dat is een landelijke trend. De conclusie of het ziekenhuis ondanks die ontwikkeling nog te groot is, kan ik niet trekken. De bouw van het ziekenhuis in Doetinchem is in het frame gezet; dat dat ten koste zou gaan van het SKB in Winterswijk, ik betreur dat."

V: Denkt u dat de doelstelling voor de gezondheidszorg, die u voor ogen heeft, niet is te bereiken zonder fusie van de ziekenhuizen?
A: "Dat wordt heel moeilijk. Het ligt niet voor de hand dat de partijen elkaar na een breuk ten gevolge van een verziekte sfeer weer opnieuw gaan vinden in een andere vorm van samenwerking. Wat ik wel weet is dat zonder samenwerking twee uitgeklede voorzieningen zullen overblijven als dependances van Ziekenhuis Rijnstate en het MST in Enschede. Dat zou ik heel triest vinden, want ik draag de Achterhoek een warm hart toe en dan bedoel ik de hele Achterhoek. Goede gezondheidszorg is een basis voor vestigingsvoorwaarde voor bedrijven."