Erbarmelijke omstandigheden op Lesbos in kamp Moria. Foto: Eigen foto
Erbarmelijke omstandigheden op Lesbos in kamp Moria. Foto: Eigen foto

‘Het zou 'én … én' moeten zijn’

Winterswijk wil alleenstaande vluchtelingen-kinderen opvangen

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het is een noodoproep die is uitgegaan naar alle Europese landen. ‘Red de minderjarige kinderen die alleen in de vluchtelingenkampen in Griekenland zitten.’ Wethouder Elvira Schepers: “Het college van B & W heeft unaniem besloten dat ook Winterswijk een aantal kinderen wil opnemen die nu in een vluchtelingenkamp zitten. Wij hebben een brief geschreven aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) met het aanbod om extra opvang te bieden. Wij willen onze gastvrijheid en humaniteit tonen.”

Erbarmelijke omstandigheden
Het gaat om alleenreizende kinderen, die op hun tocht vaak al veel hebben meegemaakt, zoals fysiek geweld en uitbuiting. In het kamp is een afgeschermd gedeelte onder toezicht van volwassenen. Dit gedeelte is echter overvol waardoor veel kinderen daar niet meer terecht kunnen en in het kamp verspreid leven zonder bescherming. De situatie in de vluchtelingenkampen is voor hen extra erbarmelijk, zeker nu ook de besmetting met het coronavirus op de loer ligt. “We moeten gewoon wat doen. Er zijn inmiddels elf Europese landen die een toezegging hebben gedaan en de eerste kinderen worden ook al naar Luxemburg en Duitsland gehaald. In Nederland zijn er tientallen gemeentes die hebben aangeboden een evenredig deel van 500 kinderen op te vangen, Winterswijk dus ook.”

De oproep komt ook van #SOSMoria, Stichting Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Childeren. De staatssecretaris heeft overigens laten weten dat Nederland hier niet aan mee gaat werken. Het kabinetsbeleid is er op gericht de kinderen op het vasteland van Griekenland op te vangen en een structuur te creëren waarbij de kinderen in gastgezinnen worden opgenomen. Elvira: “Daar hebben we niets op tegen, maar wel als dat het enige is. Het moet 'én … én' zijn. En noodopvang per direct in Nederland en structurele voorzieningen in Griekenland. Daar maken we ons hard voor. Wat dat betreft kunnen we meteen aan de slag als de toewijzing er komt. We zijn er klaar voor!”

#SOSMoria
De Winterswijkse Mirjam Smit is actief bij #SOSMoria. Zelf heeft ze onder meer drie maanden geholpen in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Door de uitbraak van de corona hield het werk voor de meeste hulpverleners noodgedwongen op. Alleen een handjevol artsen en verpleegkundigen mocht nog werken in het kamp. De situatie was al erg schrijnend. Dat is alleen maar erger geworden. Mirjam: “Het opbouwen van een structuur in Griekenland, zoals het kabinet wil, is mooi, maar dat gaat nog maanden duren. De landelijke oproep om nu wat te doen, heeft veel teweeggebracht. Politici uit de meeste politieke partijen maken zich hard voor noodopvang in Nederland. Ook regeringspartijen als ChristenUnie, D’66 en diverse VVD- en CDA- burgemeesters zijn voorstander van opvang hier. We hopen dan ook dat het kabinet gaat schuiven. Het is frustrerend dat het zo lang duurt. De noodkreet is al maanden geleden geuit!”

Mocht er groen licht komen, dan worden de plannen concreet ingevuld. Daar zijn ook het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en het Nidos (voogdij instelling) bij betrokken.


www.sosmoria.eu


Nieuw Krosenbrink Kroniek 1647 - 1952

WINTERSWIJK - De bekende streekauteur en historicus Henk Krosenbrink (1928 – 2015) heeft ongeveer een jaar voor zijn dood in eigen beheer een boek doen uitgeven door uitgeverij Fagus.

Het werk, getiteld: 'Krosenbrink Kroniek 1647 – 1952' is een beschrijving van de geschiedenis van de familie Krosenbrink uit de buurtschap Miste onder Winterswijk. Onderwerpen die daarin behandeld worden zijn onder andere de herkomst van de naam Krosenbrink, een overzicht van de genealogie en verwevenheid van de families Krosenbrink en Hemmink, alsmede de locatie van enige boerderijen waarin die families geleefd hebben. De beide wereldoorlogen, zoals die in het Winterswijkse grensgebied doorleefd werden, komen aan bod in een uitgebreid overzicht van de eerste helft van de twintigste eeuw. De beschrijving van persoonlijke gebeurtenissen uit met name die laatste vijftig jaren zijn van een levendig flair. De vele fotoreproducties (redactie: Jan Gal, een persoonlijke vriend van de auteur) versterken het authentieke karakter van de tekst.

Henk Krosenbrink had zijn kroniek in eerste instantie bedoeld en geschreven voor de eigen familiekring en pas daarna voor een eventuele bredere belangstelling. Zijn erfgenamen geloven dat het werk een grote interesse zal wekken bij een publiek dat de geschiedenis van Winterswijk en van Winterwijkers koestert. 'Krosenbrink Kroniek 1647 – 1952'wordt daarom vanaf nu exclusief bij Boekhandel Kramer in Winterswijk aangeboden.





Erik Krosenbrink bij het informatiebord over zijn vader, in Miste, langs de Krosenbrinkroute. Foto: Archief - Bernhard Harfsterkamp