Zo'n 30.000 verzamelplaatjes van 'Winterswijk: Toen en Nu' worden door vrijwilligers van Het Museum  gesorteerd. Foto: Han van de Laar
Zo'n 30.000 verzamelplaatjes van 'Winterswijk: Toen en Nu' worden door vrijwilligers van Het Museum gesorteerd. Foto: Han van de Laar

Musea gaan het liefst snel weer open

‘Stappenplan in de maak’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het is een ongekende situatie. Door de coronacrisis ligt het openbare leven wereldwijd stil. Dat geldt ook voor Villa Mondriaan, Transit Oost en de Vereniging Het Museum met de Museumfabriek en de Wereld van Wenters. Alle instanties hopen uiteraard snel weer voor publiek geopend te kunnen zijn.

Vereniging Het Museum
Hans van Lith is voorzitter van Vereniging Het Museum. “Als we open mogen onder voorwaarde van een gelimiteerd bezoekersaantal en met anderhalve meter afstand per bezoeker moet dat tot onze mogelijkheden horen.” Sjoerd Kemeling, vicevoorzitter: “We kunnen een stappenplan maken. Bijvoorbeeld bij de Wereld van Wenters een looproute instellen, waarin men elkaar niet kruist. Door de vooringang naar binnen en later via de achterzijde weer naar buiten.”

Momenteel zit men bij Het Museum ook niet stil. Op RTV Slingeland worden iedere avond oude films over Winterswijk vertoond, die door Willy Eijkman zijn samengesteld. Op de website van Het Museum is een filmpje met toelichting over de ingerichte expositie over 75 jaar bevrijding te zien. Net toen de expositie geopend zou worden, kwam de lockdown. Met acht tot tien vrijwilligers is er een grote ruilbeurs opgezet om het verzamelalbum ‘Winterswijk Toen en Nu’ vol te krijgen. Verzamelaars konden hun plaatjes inleveren bij de Plus en via een wensenlijstje ontbrekende plaatjes aanvragen. Eén van de vrijwilligers, Willy Hemink, had bij zijn huis een volledig coronaproof afhaalpunt ingericht.

Hans: "We hebben in totaal 120 hele enthousiaste vrijwilligers. Omdat we geen personeel in dienst hebben, vallen onze kosten nog wel mee. Natuurlijk missen we nu onze entreegelden, maar het is te overzien. Uiteraard zijn we ook blij met een eerdere toezegging van wethouder Henk Jan Tannemaat om alle Winterswijkse instellingen overeind te houden.” Sjoerd: “Ondertussen maar hopen op een spoedig einde van deze ellendige crisis.”

Villa Mondriaan
Ook bij Villa Mondriaan zit de deur nog op slot. Charlotte Rixten, directeur: “Samen met mijn juniordirecteuren Pim Lohman en Laura Wassing werken we ieder vanuit het eigen huis. We hebben wel dagelijks telefonisch contact. In het museum is niemand meer, behalve onze technische man die nog genoeg werk te doen heeft.” Hoe lang dit gaat duren weet Charlotte ook niet, maar met toezeggingen voor ondersteuning verwacht Charlotte niet dat er dit jaar al grote problemen ontstaan. “We zijn zeker blij met de steun. Zelf had ik wel gehoopt rondom 20 mei weer open te kunnen zijn, maar die datum is wellicht toch nog te vroeg. De landelijke museumvereniging werkt aan een stoort 1,5 meter-plan. Zoals één bezoeker per tien vierkante meter, time slots (kaartjes die een beperkte bezoektijd inhouden) en extra belijning om zo afstand te houden. De plannen zijn voorgelegd bij het RIVM. Dus even wachten of het geaccepteerd wordt en ook praktisch uitgevoerd kan worden.” Vanaf februari was er al een vernieuw website. Deze wordt nu nog intensiever gebruikt. Er worden steeds meer kunstwerken op geplaatst met uitleg erbij. Ook interviews met kunstenaars worden er geplaatst. Tevens is de Mondriaan-fietstocht door het buitengebied bijna gereed. Binnenkort kan men zo ook in de buitenlucht genieten van Mondriaan en zo zijn voetsporen volgen. Deze en andere ontwikkelingen zijn te volgen op de website of soxial media.

Transit Oost
Ook Transit Oost heeft de deuren dicht gedaan. Tomar Sonderen, woordvoerder: “Het is jammer dat dit ons allen overkomt, maar het is niet anders. De maatregelen die we getroffen hebben: we zijn dicht voor publiek, dus ook voor groepen, er mogen geen vrijwilligers naar binnen en de busritten zijn geannuleerd. Het enige dat doorgaat, is de verhuur van onze achterruimte voor het onderhoud aan de treinstellen. Die werkzaamheden gebeuren door medewerkers van de betreffende spoorwegmaatschappij. De opgelegde maatregelen worden daar in acht genomen. Stel dat het een jaar duurt, iets wat natuurlijk niet te hopen is, dan nog redden we ons wel. We missen wel entreegelden, maar dat valt te overbruggen. Wel hopen we de binding met onze vrijwilligers te kunnen handhaven. Die willen we niet missen!”


vereniginghetmuseum.nl

villamondriaan.nl

transitoost.nl


Voor het eerst in 72 jaar geen Kamp Wenters

WINTERSWIJK - Helaas, ook Kamp Wenters ontkomt niet aan de coronacrisis. De afgelopen weken is het bestuur van Stichting Wadd’nvakanties achter de schermen erg druk geweest om een aantal alternatieve plannen op te stellen, zodat Kamp Wenters dit jaar tóch door zou kunnen gaan. Waar veel evenementen jaarlijks terugkeren, is Kamp Wenters voor groep 8 van de openbare basisscholen in Winterswijk een eenmalige gebeurtenis. Het bestuur heeft gedaan wat mogelijk was om de leerlingen een prachtige kampweek te bezorgen, maar met pijn in het hart heeft het, aan de hand van richtlijnen van het RIVM en in overleg met het College van Bestuur, moeten besluiten om Kamp Wenters dit jaar niet door te laten gaan. De veiligheid van de kinderen, begeleiders en alle andere mensen die elk jaar keihard werken om Kamp Wenters weer te realiseren, staat voorop.