Foto: Clemens Bielen
Foto: Clemens Bielen

Afdeling C1 SKB zegt vertrouwen in de Folter en in de Raad van Toezicht op

WINTERSWIJK - De afdeling Cardiologie, Longgeneeskunde, Neurologie (afdeling C1) van het Streek Ziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft het vertrouwen opgezegd in interim-bestuurder de heer de Folter en in de Raad van Toezicht. De medewerkers van deze afdeling lieten dit in een brief weten aan het bestuur van Santiz.

Onder andere de slechte communicatie richting ziekenhuismedewerkers is wat hen steekt: "In november 2019 zijn wij door de bestuurder ingelicht over de plannen voor de toekomst van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en het Slingeland ziekenhuis (SZ). In deze periode tot en met vandaag is de communicatie richting de medewerkers van het SKB, zeer moeizaam verlopen en moesten wij helaas veel informatie vernemen vanuit onder andere de kranten en andere media. Het vertrouwen van ons als personeel heeft een grote deuk opgelopen richting het bestuurlijk niveau. Hierop volgend zijn er met name door enkele geledingen van het SKB stappen ondernomen om dit vertrouwen weer te
versterken. Een van de bestuurders is toentertijd vertrokken en er is een nieuwe bestuurder aangesteld. De OR heeft meerdere hearings gehouden en er leek op dat moment serieus geluisterd te worden naar de medewerkers van het SKB. Bijna een half jaar na de eerste officiële berichtgevingen, bemerken wij als medewerkers van afdeling C1 dat het vertrouwen in het bestuur van het SKB er niet meer is. Op allerlei vlakken lijkt er nog steeds volop beweging te zijn, maar de beweging richting de medewerkers staat volledig stil", is er in de brief te lezen.
Ook wordt in de brief verwezen naar een advertentie, waar de medewerkers van het SKB aan hebben meegewerkt. De advertentie werd geplaatst onder de noemer Slingeland Ziekenhuis.

Niet serieus genomen
"De huidige berichtgeving in de media raakt ons hard, hierdoor voelen wij ons niet serieus genomen. Zeker in deze hectische periode. Een periode waarin er in het SKB hard wordt gewerkt om alle COVID-patiënten uit de Achterhoek maar ook uit overige delen van Nederland, veilige en professionele zorg te bieden. En waar wij laten zien hoe hard de zorg in het SKB noodzakelijk is voor de patiënten uit de Achterhoek. Een volwaardig SKB, wel te verstaan. Want wij kunnen als ziekenhuis niet zonder een acuut centrum. Een patiënt die gereanimeerd wordt, moet naar de IC. Een patiënt die respiratoir zeer onstabiel is, moet acuut aan een beademing op de IC. Een neurologische patiënt die getrombolyseerd is en complicaties krijgt, moet acute zorg kunnen ontvangen op de IC. Als personeel zijn wij betrokken geweest bij enkele hearings van de OR, maar hier is tot op heden geen enkele terugkoppeling van geweest. Is de OR niet het orgaan binnen het ziekenhuis dat namens het personeel overleg voert met de bestuurders en raad van toezicht? Waarom horen wij hier als personeel niets over?"
Ook wordt in de brief aangehaald dat de samenstelling van het OR niet acceptabel is voor de medewerkers van C1: "Een ander belangrijk punt is dat we ons afvragen of het in deze fase en in de huidige situatie van de verschillende ziekenhuizen wel gepast is dat er een gezamenlijke OR is? Hoe kan een gezamenlijke OR nu opkomen voor de belangen van het personeel van het SKB, terwijl de belangen van het SZ ook zwaar meewegen? Voor een deel van de OR-leden weegt het belang voor het SZ misschien zwaarder. De samenstelling van de OR is niet gelijk, daar er 9 leden van het SZ inzitten en 8 van het SKB. Dit is in onze ogen absoluut onacceptabel!"

"Vervolgens baart het ons grote zorgen dat wij, wederom, vanuit de media moeten vernemen, dat er een enquête is geweest onder de medisch specialisten van het SKB. Hieruit blijkt dat maar liefst 85% van alle medisch specialisten de fusie tussen het SKB en het SZ willen ontbinden. Wat voor gevolgen heeft dit voor de veiligheid van patiëntenzorg wanneer de medisch specialisten van het SKB niet willen fuseren met de medisch specialisten van het SZ? Hoe kunnen wij als medewerkers van het SKB op een verantwoorde manier, professionele en deskundige zorg leveren wanneer onze medisch specialisten geen vertrouwen hebben in de gang van zaken? Wij zijn van mening dat een enquête onder de overige medewerkers van het SKB veel zinvolle informatie kan opleveren. Hierin kan iedere medewerker zijn of haar individuele mening over de ontwikkelingen en het vertrouwen uiten."
Het vertrouwen in de heer Folter werd opgezegd: "Sinds half maart is de heer de Folter aangetreden als interim-bestuurder. Dhr. de Folter doet uitspraken die wij alleen vanuit de media vernemen. De heer de Folter heeft een opdracht meegekregen vanuit de Raad van Toezicht. Het is niet inzichtelijk voor ons wát precies deze opdracht is. Is deze opdracht objectief? Is deze opdracht vooral in belang van de fusie, om de fusie verder door te zetten en het acute centrum te verplaatsen naar het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem? De tijd voor de start van deze nieuwbouw van het Slingeland ziekenhuis begint te dringen. Wij maken ons grote zorgen over de financiering van deze nieuwbouw. Is het niet zo dat wij als financieel gezond SKB meebetalen aan de nieuwbouw van het Slingeland ziekenhuis? Is dat waar wij jarenlang als personeel hard voor gewerkt hebben? Waar wij jarenlang voor bezuinigd hebben? Om uiteindelijk te moeten toezien op het verdwijnen van het SKB.
Kortom, het vertrouwen van ons als medewerkers van afdeling C1 in de interim bestuurder, dhr. de Folter en Raad van Toezicht van Santiz is er niet meer! Wij willen een volwaardig SKB behouden en denken dat dit alleen maar haalbaar is, indien de huidige fusie zo spoedig mogelijk wordt ontbonden."

Naschrift: Inmiddels is bekendgemaakt dat Rolf de Folter is opgestapt als interim-bestuurder van Santiz.