Geld voor stadsnatuur en natuurvrijwilligers.Foto: beeldbank
Geld voor stadsnatuur en natuurvrijwilligers.Foto: beeldbank

Geld voor stadsnatuur en
natuurvrijwilligers

Subsidie voor vergroten biodiversiteit

REGIO -Provincie Gelderland stelt 3,7 miljoen euro beschikbaar voor natuur en biodiversiteit. De provincie ondersteunt daarmee vrijwilligers die in de natuur werken en het betrekken van basisschoolleerlingen en inwoners bij natuur. Ook gaat er geld naar de aanleg van natuur in de stad en het planten van 100.000 bomen en struiken in 2020 en 2021.

In het coalitieakkoord is 40 miljoen euro gereserveerd voor het verbeteren van de biodiversiteit en het betrekken van Gelderse inwoners bij natuur. Een deel van dat geld komt nu beschikbaar op de provinciale begroting voor 2020. Biodiversiteit, ofwel de soortenrijkdom van planten en dieren, is voor Provincie Gelderland een belangrijk onderwerp. De provincie heeft als taak om nieuwe natuur te realiseren en bestaande natuur te beschermen en te versterken, zodat veel verschillende plant- en diersoorten blijven bestaan.

Vrijwilligers
Van het geld dat beschikbaar komt is ongeveer 3,2 miljoen euro voor Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De stichting kreeg al subsidie om het vrijwilligerswerk rond landschap en biodiversiteit te stimuleren. De subsidie wordt nu verlengd voor de periode 2020-2024. Daarnaast verhoogt de provincie het subsidiebedrag omdat het aantal vrijwilligers dat actief is bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland sterk is toegenomen.

Gedeputeerde Peter Drenth: 'Als provincie dragen wij een grote verantwoordelijkheid voor het aanleggen, inrichten en beheren van natuur. Gelderland is de groenste provincie en we willen dat blijven. Daar werken we hard aan. Maar dat kunnen we niet alleen. De vrijwilligers die zich inzetten voor de natuur zijn daarbij onmisbaar'. Ook zijn er activiteiten bijgekomen om meer Gelderlanders te betrekken bij de natuur. Zoals het onderwijsproject 'Met je school de boom in'. Daarbij krijgen kinderen uit groep 7 en 8 les in het knotten van wilgen.
Provincie Gelderland draagt ook bij aan het Park of Dutch Dreams, een uniek stadspark in Doetinchem. Het park wordt ingericht door (inter-)nationaal bekende tuinarchitecten, waaronder Piet Oudolf. De provincie wil meer natuur in de stad brengen om inwoners dichter bij de natuur te brengen, de biodiversiteit te versterken en om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. "Als provincie zetten we in op het vergroenen van de stad. Om de biodiversiteit te verbeteren is het niet genoeg om alleen naar onze natuurgebieden te kijken. Ook in de stad liggen kansen", zegt Drenth. 'Wij willen in de toekomst meer gemeenten uitdagen om iconische groenprojecten aan te leggen, zoals dit project'. De provincie draagt 228.150 euro bij aan de inrichting van het Park of Dutch Dreams.

Daarnaast is er 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van 100.000 bomen en struiken in 2020 en 2021. Vorig jaar zijn er ook al 100.000 bomen en struiken geplant met een bijdrage van Provincie Gelderland. Stichting Landschapsbeheer voert het plan uit met hulp van bewoners en grondeigenaren. De bomen en struiken leggen CO2 vast en dragen bij aan de klimaatdoelstelling, maar ook aan de biodiversiteit in het landelijk gebied en herstel van het landschap.


Ruime meerderheid raad stemt in met
afsluiten spoorwegovergang Greversweg

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 april kwam een einde aan de langdurige discussie over het wel of niet geheel afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. In de algemene commissievergadering van maart leek het erop, dat slechts met een meerderheid van één stem ingestemd zou worden met de afsluiting. In de raadsvergadering stemde een ruime meerderheid van 14 leden hiermee in. Alleen de VVD en PvdA en twee raadsleden van Winterswijks Belang stemden tegen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Op 28 februari 2019 steunden VVD, PvdA, D66 en Winterswijks Belang (WB) een amendement om de overgang alleen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en op zoek te gaan naar alternatieven voor voetgangers, fietsers en ruiters. Dit leidde uiteindelijk tot een onderzoek waarin de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, zoals een tunnel en brug, naast elkaar werden gezet. Bij het college van burgemeester en wethouders leidde dit er toe de gemeenteraad voor te stellen de onbewaakte spoorwegovergang definitief af te sluiten en een alternatieve route voor fietsers, wandelaars en ruiters aan te leggen over het nabijgelegen bedrijventerrein. In de commissievergadering van maart werden twijfels geuit over de veiligheid van de alternatieve route. Dat leidde tot een amendement in de raadsvergadering van CDA, WB, GroenLinks, D66 en Voor Winterswijk met het voorstel om 'op dit moment' nog niet te kiezen voor een omleidingsroute. Wethouder Tineke Zomer kon hiermee instemmen. "Als het nodig is, kunnen we een alternatieve route later altijd alsnog realiseren."

Akkoord openbreken
VVD en PvdA hadden een ander amendement voorbereid. Beide partijen willen het akkoord tussen de gemeente, ProRail en de provincie Gelderland uit 2017 openbreken. De overgang in de Greversweg wordt te belangrijk gevonden voor het fijnmazige fiets- en wandelnetwerk van Winterswijk om helemaal af te sluiten. De voorkeur van beide partijen gaat uit naar een tunnel en zij willen dat een nieuw akkoord met de andere twee partijen dit mogelijk maakt zonder dat de gemeente financieel meer moet bijdragen. Ook de insprekers Dirk Willink, André van Nijkerken en Thijs van Ginkel drongen aan op het ter discussie stellen van het oude akkoord en een nieuwe integrale afweging. Volgens van Nijkerken was bijvoorbeeld nooit goed bekeken welke van de af te sluiten overgangen het meest werd gebruikt. Het amendement kreeg slechts steun van zeven raadsleden: van de leden van de PvdA en VVD en van Vlok van Harten en Tim Jonker van Winterswijks Belang. Dezelfde raadsleden stemden daarna tegen het voorstel om de spoorwegovergang af te sluiten.

Eerste digitale raadsvergadering
Waarom Winterswijks Belang verdeeld stemde over de afsluiting werd niet duidelijk, want de partij deed als enige niet mee aan de discussie over het raadsvoorstel. De andere fracties lichten kort of lang nog wel hun standpunt toe, waarbij in grote lijnen hetzelfde werd gezegd als in de commissievergadering van maart. De discussie vond plaats tijdens de eerste digitale raadsvergadering in de gemeente Winterswijk., noodzakelijk geworden van wegen de coronaviruscrisis. Via video-verbindingen spraken burgemeester, wethouders en de gemeenteraad met elkaar over de verschillende agendapunten. Dat verliep soepel. Grote verschil met de gebruikelijke raadsvergaderingen: er waren geen mogelijkheden om elkaar te interrumperen, waardoor de beraadslagingen rustig verliepen. Ondanks dat de meningen over de spoorwegovergang in de Greversweg zeer verschilden.