Betty Wassink op de lege Boerderijcamping Kortschot. Foto: Han van de Laar 
Betty Wassink op de lege Boerderijcamping Kortschot. Foto: Han van de Laar 

Recreatiesector heeft het moeilijk

'Het voelt niet goed'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Wat is er nu mooier dan met dit fraaie voorjaarsweer er even lekker op uit te gaan. Rondom Winterswijk zijn er, naast de diverse campings, groepsaccommodaties en hotels, ook nog tientallen andere recreatie mogelijkheden. Zo is kamperen bij de boer populairder dan ooit en ook B&B's doen in de regel goede zaken. Maar nu is even alles anders.

Kortschot
Betty Wassink van Boerderijcamping Kortschot: "Wij zijn gesloten en zeggen tegen iedereen: 'Blijf thuis'. Natuurlijk hadden we gehoopt dat de maatregelen inmiddels wat verruimd zouden worden, maar we beseffen ook wel dat het nog te vroeg is. Het voelt ook niet goed om nu al open te zijn. We volgen de maatregelen van de regering op. Het is jammer van het voorjaar, maar het is niet anders. Niet alleen wij zijn dicht, maar voor de recreant is er ook bijna niets te doen. Uiteraard komen veel mensen voor de rust, maar ze willen toch ook even een terrasje pikken tijdens een fietstocht, de markt bezoeken of lekker uit eten te gaan. Allemaal niet mogelijk nu. Mocht de verruiming nog veel langer op zich laten wachten, dan ga ik andere dingen bedenken, maar dat houd ik voor nu nog even voor mezelf."

Lutje Kössink
Iets verderop ligt natuurkampeerterrein en minicamping Lutje Kössink. Coen Tenkink: "Onze groepsaccommodatie is dicht. We verwachten ook niet dat die binnenkort open gaat, maar voor bijvoorbeeld campers is er wel plaats bij ons. Momenteel staan er vijf. Die moeten dan wel helemaal zelfvoorzienend zijn, want het sanitairgebouw is gesloten. Uiteraard houden we ons aan de
richtlijnen, maar als mensen over een eigen chemisch toilet beschikken, dan kunnen ze gebruik maken van de speciale stortput daarvoor. Water en elektriciteit zijn ook beschikbaar. Volgens mij loopt men hier minder risico dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Maar al met al is het wel een verloren voorjaar zo. We merken nu ook al de gevolgen."

Balkende Ezel
Jeanet Mateman van de Balkende Ezel ziet dat er veel annuleringen zijn. "Ik begrijp dat wel. Mensen blijven thuis. Hier is momenteel verder ook niet veel te doen. Over het annuleren doe ik niet moeilijk. Geen ingewikkeld gedoe met tegoedbonnen ofzo. Als het dadelijk weer beter wordt, verwachten we vanzelf wel weer een toename. We hebben nog steeds veel profijt van de tv-uitzending van vorig jaar. Overigens hadden we nog wel gasten afgelopen weekend. Het houden van afstand is goed te
doen. Ik zet het ontbijt klaar en als ik uit die ruimte ben, kunnen de gasten daar rustig ontbijten. Het wandelen met de ezels kan overigens ook nog steeds."

VVV
Gienne te Gronde, vestigingsleider van de VVV. "Wij promoten Winterswijk momenteel alleen via de website en social media. In die zin dat we laten zien hoe mooi het hier is. Verder zijn we gesloten, want ook wij houden ons aan het advies 'blijf thuis'. Wel werken we met de gemeente en de recreatiesector aan een grote campagne die meteen van start gaat zo gauw de maatregelen versoepeld worden. We zijn bezig met diverse opties, waarmee we kunnen inspelen op de ontwikkelingen. Wat dat betreft zijn we er helemaal klaar voor en staan we te popelen om weer aan de slag te gaan. Ook om onze mooie nieuwe ruimte in het oude Raadhuis te laten zien. Voor nu is het nog even de tanden op elkaar, maar we blijven optimistisch!"