Zelfs het voetbalveldje zit noodgedwongen op slot. Foto: Han van de Laar
Zelfs het voetbalveldje zit noodgedwongen op slot. Foto: Han van de Laar

Ook op het AZC zijn volop beperkingen

De procedures liggen momenteel stil

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Sinds geruime tijd is er in Winterswijk een asielzoekerscentrum (AZC) gevestigd, dat plaats biedt aan zo'n 400 vluchtelingen. Het is een open en vriendelijke opvanglocatie. Er staan geen hekken omheen, er zijn geen slagbomen en er hangen geen camera's. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn nagenoeg alle activiteiten stop gezet, ook de procedures. Voor nu komen er geen nieuwe asielzoekers bij en er gaan er ook geen weg.

Huiswerk
Edward Ernst is communicatie adviseur bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), regio Midden-Zuid. Edward: "Asielzoekers wonen hier in eigen units. Dat maakt het wat makkelijker om afstand te bewaren. We hameren dan ook op die 1,5 meter. Bij hoesten moet men binnen blijven. Het is een goed toegankelijke voorziening, waar bewoners zelf voor hun eten zorgen. De kinderen gaan naar lokale scholen. Aan volwassenen worden taallessen gegeven en diverse activiteiten worden dagelijks georganiseerd. Maar nu dus even niet. Wat we stimuleren, zijn digitale taallessen. Daarnaast wordt ook huiswerk mee gegeven. De kinderen hebben contact met school en krijgen daar ook huiswerk mee. De medische zorg gaat gewoon door. Zo is er alvast een corona-unit ingericht voor het geval dat. Maar gelukkig zijn er hier op het AZC nog geen besmettingen geconstateerd."

Rustig
Momenteel wonen er in het AZC 366 asielzoekers. De meldplicht is opgeschort en daarom zijn er ook diverse mensen naar familie elders gegaan. De COA-medewerkers, die volgens aangepaste roosters werken, hebben regelmatig contact met hen. Zeker als dadelijk de procedures weer opgestart worden, moeten ze snel traceerbaar zijn. Op zich is het hier, maar ook op andere locaties wel rustig. Dat angst voor besmetting een rol speelt, is wel te merken. Tevens ziet men natuurlijk ook de beelden van de landen van herkomst en de overvolle vluchtelingenkampen aan de grens tussen Syriƫ en Turkije. Daar heeft ook zijn weerslag in het AZC.
Het voetbalveldje bijvoorbeeld dat anders volop in gebruik is, ligt er nu verlaten bij. Edward: "Laten we hopen dat het snel weer de goede kant opgaat, maar dat is naar verwachting nog even afwachten!"