Menzis reageert

WINTERSWIJK - Afgelopen week publiceerde Achterhoek Nieuws een groot verhaal met Frits Schmidt over de plannen voor de fusie van Santiz. Onze verslaggever vroeg uiteraard ook om een reactie van Menzis. Corine Rodenburg reageerde namens Menzis. De reactie kwam na het afsluiten van de krant en is online gepubliceerd.

Reactie Menzis:
Als zorgverzekeraar is ons uitgangspunt goede en betaalbare zorg voor iedereen in de Achterhoek, nu en in de toekomst. De Achterhoek is een prachtige regio waarvoor Menzis zich verantwoordelijk voelt. Er wordt momenteel veel gesproken over de organisatie van de ziekenhuiszorg en als Menzis zijn we bij diverse gesprekken betrokken. De oplossing die uiteindelijk gekozen wordt moet volgens ons passen bij de Achterhoek in zijn geheel en er toe leiden dat we voor alle inwoners de zorg goed geregeld hebben.

In alle regio's van Nederland worden op dit moment regiobeelden gemaakt. In deze beelden wordt weergegeven hoe de regio er momenteel uit ziet (bevolking, zorgvraag, etc.). Vanuit deze beelden wordt vervolgens een regiovisie ontwikkeld. In de Achterhoek doen we dit in nauwe samenwerking met de Thematafel 'De Gezondste Regio'. Vanuit deze regiovisie maken we ook een visie op de ziekenhuiszorg, naast afspraken over o.a. preventie en een visie op ouderenzorg. Dit proces wordt momenteel vormgegeven in de regiogroep, en heeft enige tijd nodig. In deze regiogroep werken Santiz, zorgverzekeraars én belangrijke betrokkenen in de regio samen om een gezamenlijk beeld te vormen van de huidige en toekomstige situatie en de mogelijkheden voor een duurzame inrichting van ziekenhuiszorg in de Achterhoek. De opzet van de regiogroep en het betrekken van stakeholders is nadrukkelijk afgesproken met de minister voor Medische Zorg in december 2019. Ook is dit gedeeld met partijen en stakeholders binnen en buiten de regio (o.a. Tweede Kamer, Achterhoek Board).

Het traject met de regiogroep gaan wij in met een open vizier. We hebben er vertrouwen in dat deze werkwijze leidt tot een gezamenlijk gedragen besluit over de inrichting van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk. Waarmee goede, duurzame medisch specialistische zorg wordt gewaarborgd voor alle inwoners van de Achterhoek.

Zoals hierboven aangegeven vraagt bovengenoemd proces enige tijd. Dat dit als gevolg heeft dat besluitvorming over de nieuwbouw in Doetinchem langer duurt dan oorspronkelijk gepland is voor ons dan ook begrijpelijk. Wel vinden wij het belangrijk om geïnformeerd te zijn over de ontwikkelingen van de nieuwbouw en beslissingen te begrijpen, zodat we het hierboven genoemde proces met elkaar kunnen waarborgen.

Tot slot; regelmatig worden wij als Menzis ook bevraagd over de nieuwbouwplannen in Doetinchem. Menzis financiert de nieuwbouw niet. Die rol is weggelegd voor banken. Als Menzis betalen we voor de geleverde zorg door de Santiz ziekenhuizen. Het is uiteindelijk aan het ziekenhuis om beslissingen over de nieuwbouw danwel de locatie van de nieuwbouw te nemen. Uiteraard met betrokkenheid vanuit alle stakeholders.