Toegang Wooldseveen afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Toegang Wooldseveen afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wooldseveen afgesloten
vanwege te veel bezoekers

WINTERSWIJK – Op maandag 20 april is het Wooldseveen dicht gegaan voor publiek. De toegangshekjes bij de in- en uitgang zijn met kettingen afgesloten. "Handhavers van de gemeente constateerden gisteren dat er teveel mensen in het veen waren en niet voldoende afstand hielden", zegt André Westendorp van Natuurmonumenten. "Daarom heeft er vanmorgen overleg plaatsgevonden met burgemeester Bengevoord en is besloten het gebied af te sluiten. Tot onze spijt werden de regels niet nageleefd."

Door Bernhard Harfsterkamp

Tegen elkaar in lopen
De wandelroute in het Wooldseveen bestaat voor ongeveer de helft uit een plankenpad, zodat de wandelaar geen natte voeten krijgt. Het andere deel gaat over veendijken en bospaden. Het plankenpad is smal. Om de zoveel meter zijn verbredingen, zodat bezoekers elkaar kunnen passeren, maar de afstand is dan geen anderhalve meter. "Het was niet alleen te druk", zegt Westendorp, "maar de mensen liepen ook tegen elkaar in. Het was de bedoeling dat ze allemaal dezelfde richting uitlopen." Ook haalden wandelaars elkaar in. Omdat al deze bezoekers zich niet aan de afspraken hebben gehouden die gemaakt zijn voor de coronacrisis wordt het gebied nu afgesloten. "We hadden de bordjes met toelichting overigens al wel klaar liggen." Het besluit tot sluiting is bekrachtigd door de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Het verbod geldt zolang de noodverordening COVID-19 van de VNOG van kracht is.

Tot aan vorig weekend geen problemen
"Tot aan vorig weekend was er nog geen probleem", zegt Westendorp. Dat werd ook in een artikel in deze krant gemeld. "We hebben het wel de laatste weken in de gaten gehouden. Twee weken geleden constateerde mijn collega al dat het bijna te druk was, maar met de paasdagen was het juist weer redelijk rustig." In het Meddoseveen is ook een plankenpad, maar dat wordt niet afgesloten. "Dat is niet zo lang", zegt Westendorp, "en daar is, zeker nu het droog is, genoeg ruimte om elkaar te passeren." Bovendien verspreiden zich de bezoekers daar veel meer over een groter gebied. "We hebben alleen de toegang naar het uitkijkplatform bij het Vragenderveen afgesloten. Daar moeten mensen heen en weer over hetzelfde pad en staan ze te dichtbij elkaar op het uitkijkpunt." Dat platform is in trek, omdat van daaruit regelmatig de kraanvogels, die momenteel rondlopen met twee jongen, gezien kunnen worden.

Bordje met uitleg bij het veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp