Directeur Ineke van Empel bij de hoofdingang van de Storm. 'Ik mis de bedrijvigheid enorm'. Foto: Han van de Laar
Directeur Ineke van Empel bij de hoofdingang van de Storm. 'Ik mis de bedrijvigheid enorm'. Foto: Han van de Laar

Coronacrisis legt ook de culturele sector plat

WINTERSWIJK - Net als alle andere organisaties en voorzieningen is door de coronacrisis ook Theater De Storm gesloten voor publiek. Directeur Ineke van Empel: "Op 12 maart om 15.00 uur hoorde ik dat we, als gevolg van de nieuwe maatregelen, onze deuren moesten sluiten. We hadden die avond zowel in de grote als in de kleine zaal een voorstelling staan. Sterker nog, de crew was al aan het opbouwen. We hebben toen iedereen moeten afzeggen."

Door Han van de Laar

Het afzeggen of verplaatsen betreft de voorstellingen tot 1 juli. Daar wordt nu nog aan gewerkt. Het gaat om achttien professionele voorstellingen, evenals 23 verhuringen, waarvan achttien amateurvoorstellingen en een beurs. Maar ook voor de voorstellingen in de Steengroeve waren al 4000 kaarten verkocht.

Ineke: "Een ramp wil ik het niet noemen, want dat is wat patiënten meemaken en dat wat er gebeurt in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in thuissituaties. We horen natuurlijk niet bij de cruciale beroepen, maar het is wel voor iedereen een nachtmerrie dat dit gebeurt. Niemand weet hoe het verder gaat."

Recordbezetting
Bij het afzeggen of verplaatsen blijft het kaartje geldig tot aan de nieuwe datum. Als de voorstelling vervalt dan kiezen de meeste mensen voor een tegoedbon en niet voor geld terug. "Het is wel erg jammer dat het seizoen zo abrupt eindigt. We zaten tot nu toe aan een recordbezetting van zo'n 70%. Het aantal Duitse gasten was van 6,5% naar een 10% gestegen. De actieradius in Nederland ligt tegen de 30 kilometer, in Duitsland zelfs tegen de 50 kilometer."

'Als de
crisis langer
aanhoudt,
dan houd ik
mijn hart vast'


Net als iedere andere organisatie gaat ook De Storm een plan schrijven of het reëel is om activiteiten te organiseren, waarbij een afstand van 1,5 meter in acht kan worden genomen. Ineke: "We hebben al uitgerekend dat de zaalbezetting van 600 naar 120 bezoekers terug moet worden gebracht. Daarnaast zijn er altijd loopbewegingen bij binnenkomst, pauzes en aan het einde.

Nog los van de financiële haalbaarheid en de sfeer, het zal in de praktijk lastig worden, maar we gaan er uiteraard wel naar kijken.
Ondertussen hebben we het onderhoud naar voren gehaald. Onze technici zijn nu volop aan het repareren en plegen onderhoud. Iets dat we normaal in de zomermaanden doen. We moeten van de nood maar een deugd maken!

'We moeten
van de nood
maar een
deugd maken!'


"Of er zalen gaan omvallen?
"Ik hoop het niet uiteraard, maar ik weet dat veel collega's in het land het moeilijk hebben. Ik ben zelf nauw betrokken bij de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en ook penningmeester van de werkgeversvereniging Nederlandse Podia. We hebben over de huidige situatie veel overleg.
Gelukkig is er nu wel een toezegging van 300 miljoen euro door de Cultuurminister Ingrid van Engelshoven, maar dat moet over erg veel organisaties worden verdeeld. Als de crisis langer aanhoudt, dan houd ik mijn hart vast. Maar ik ben van nature een optimist en hoop toch wel dat we bij aanvang van het nieuwe seizoen op 1 september, weer kunnen beginnen."

De Winterswijkse wethouder Henk Jan Tannemaat van onder meer Cultuur reageert: "We doen er alles aan om onze voorzieningen overeind te houden. Ik vorm samen met wethouder Inge Klein Gunnewiek een taskforce die alles aan het bekijken is. Maar onze insteek is de bedrijven, de werkgelegenheid en zeker ook de voorzieningen in stand te houden. Dat kunnen we niet alleen, maar zal ook samen met alle betrokkenen en de Rijksoverheid moeten gebeuren. In ieder geval houden we elkaars handen vast, weliswaar nu even digitaal, maar we doen er echt alles aan om stand te houden in deze surreële wereld."

Tannemaat:
'We proberen
alle
voorzieningen
voor
Winterswijk
in stand te
houden'

Theater De Storm is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0543- 519285 of via info@theaterdestorm.nl.