Burgemeester Joris Bengevoord. Foto: gemeente Winterswijk
Burgemeester Joris Bengevoord. Foto: gemeente Winterswijk

Beste Winterswijkers,

"U kunt zich niet voorstellen met welk gevoel ik hier vanmiddag sta. Tevreden kijk ik terug op de afgelopen jaren, waarbij ondernemerschap en raadswerk hand in hand gingen, en ik via mijn politieke werk uiteindelijk weer terug naar mijn geboorteplaats Winterswijk ben gebracht."

Met die woorden begon ik drie jaar geleden in De Storm mijn installatiespeech als uw burgemeester. Inmiddels ben ik alweer halverwege mijn eerste termijn, en is er in uw en mijn leven veel gebeurd. Dank voor alle herinneringen, positiviteit en energie die u mij de afgelopen drie jaar heeft gegeven. Samen met u heb ik hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt, waarbij de coronacrisis denk ik heel begrijpelijk het allergrootste dieptepunt is.

In mijn speech destijds sprak ik ook over "thuiskomen" en dat is misschien voor mij persoonlijk wel het grootste hoogtepunt van de afgelopen drie jaar. Natuurlijk is het geweldig om in de koets te mogen meerijden met het corso, om met de brandweer mee te gaan op uitruk of om met ambtenaren, gemeenteraad en college van B&W dagelijks te bouwen aan een mooier Winterswijk. Maar dat gevoel van thuiskomen dat ik sinds 21 april 2017 ervaar is een heel warm gevoel. Een gevoel dat denk ik moeilijk uit te leggen is als je niet uit Winterswijk komt.

Winterswijkers zijn trots op hun dorp en hun buurtschappen, het schitterende buitengebied, de campings, de markt en de industrie. We knokken samen voor een volwaardig ziekenhuis, bouwen aan de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en investeren in voorzieningen als Boogie Woogie, scholen en theater De Storm. Daarnaast zijn we actief in allerlei scouting-, sport- of muziekverenigingen, letten we op ons buitengebied in WCL en mag ik naast het Volksfeest in Winterswijk meer dan tien andere dorps- en buurtschapsfeesten bezoeken. Vaak opgeluisterd door een van onze fantastische muziekverenigingen, want we houden van gezelligheid!

En net als Winterswijk trots is op zichzelf, is uw burgemeester trots op Winterswijk en de Winterswijkers. Ja, we beleven met elkaar een enorm lastige periode. Een periode die soms angstig is, of waarin u zich misschien alleen voelt. Maar ik geloof dat als we samenwerken, we deze crisis weer te boven zullen komen. Ik heb de gemeenteraad gevraagd om juist in deze tijden samen met het college van B&W eensluidend en verbindend op te trekken om het coronavirus en haar gevolgen de baas te worden. Ik hoop dat ik daarvoor ook een beroep op u mag doen.

Met uw steun zal ik me komende tijd weer vol ambitie, lef en ongeduld voor Winterswijk inzetten en sluit ik deze column af, waar ik drie jaar geleden mijn speech mee afsloot:

"Laten we er samen iets moois van maken!"

Uw burgemeester,

Joris Bengevoord