De oude scholengemeenschap is bijna klaar voor bewoning. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De oude scholengemeenschap is bijna klaar voor bewoning. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Oude Rijksscholengemeenschap vanaf september bewoond

Veel vraag naar apparte-menten voor jongeren

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vanaf 1 september kunnen jongeren gaan wonen in de appartementen, die gerealiseerd zijn in de voormalige Rijksscholengemeenschap aan de Zonnebrink. Het project Old School van initiatiefnemer Jeroen Schreurs is een succes. "Ik had de appartementen wel drie keer kunnen verhuren", zegt hij. "Zoveel animo is er."

Hotel in vierde kwartaal geopend
De verbouwing heeft langer geduurd dan verwacht. Dat werd veroorzaakt door aanpassingen van het bouwplan, met name betreffende de duurzaamheidsaspecten. Zo was het zoeken naar de juiste manier van verwarming in het gebouw, dat gasloos zal zijn. Voor de verwarming is een infraroodsysteem gekozen. "Ik heb het in werking gezien in de periode met temperaturen rond het vriespunt", zegt Schreurs. "Het werkt goed." Het hotel dat naast de jongerenappartementen eveneens onderdeel is van het project wordt in het vierde kwartaal van 2020 geopend. "We zijn er dan twee en half jaar mee bezig geweest. De bouwkosten zijn hoger dan de bedoeling was, maar we werken met alle betrokkenen met liefde aan het project." De officiële opening zal plaats vinden op 10 oktober. "We organiseren dan een grote happening samen met het Gerrit Komrij College. De school bestaat dan 150 jaar."

Huisvesten jongeren bittere noodzaak
Jeroen Schreurs zou in de toekomst graag nog meer jongeren huisvesten. "Er is veel meer vraag dan aanbod. Ik zou graag meer ontwikkelen, maar daarvoor heb ik nieuwe locaties nodig." Hij vindt het jammer dat de gemeente nog niet enthousiast is over Tiny houses, de mini-woningen die bij uitstek geschikt zijn voor jongeren. Schreurs hoopt toch een locatie te vinden waarop hij verschillende types Tiny houses kan realiseren. Hij hoopt hiervoor ook het bedrijfsleven te interesseren, want ze zijn ook geschikt voor de huisvesting van bijvoorbeeld hoger opgeleiden, die naar Winterswijk komen voor werk. "Het huisvesten van jongeren is bittere noodzaak om ze voor de Achterhoek te behouden." Als het niet in Winterswijk lukt, lukt het misschien in een andere Achterhoekse gemeenten. Samen met meerdere partijen is hij al bezig met de voormalige penitentiaire inrichting de Kruisberg te kopen ten behoeve van jongerenhuisvesting. Snel gaat het allemaal niet. De gemeente Doetinchem is enthousiast, maar de gebouwen zijn in bezit van het Rijk. "Voor deze projecten moet je veel geduld hebben en er rekening mee houden, dat je teleurgesteld raakt."

Nieuw café aan de Markt
Schreurs is niet alleen bezig met jongerenhuisvesting. Hij houdt zich ook bezig met de Beachclub bij het Hilgelo en het organiseren van Foodtruckfestivals. Door de coronaviruscrisis ligt dat momenteel helemaal stil. "Voor bedrijven die helemaal afhankelijk zijn van evenementen is het een nare tijd", zegt Schreurs. "Tegen mij hebben ze in het verleden gezegd dat ik niet met allerlei verschillende projecten moet bezig zijn en me moet focussen op één ding. Ik ben blij dat ik dat advies niet heb opgevolgd." Daarom wordt Café de Kerk aan de Markt momenteel verbouwd tot het Las Frittas Café. "Dat wordt een kruising tussen een snackbar en een restaurant. In het weekend is het een lounge- en cocktailbar. We mikken er op dat het 1 juni open kan." Dat is afhankelijk van hoe lang de maatregelen die in het kader van de coronacrisis genomen zijn nog gelden. "Op een dag zal alles toch weer normaal zijn, mogen we aannemen."