ROZ volop aan de slag met ruim 10.500 Tozo-aanvragen

ACHTERHOEK - Sinds dinsdagavond 17 maart, toen het kabinet de maatregelen voor ondernemers aankondigde, staat bij ROZ de telefoon roodgloeiend en loopt de mailbox nog dagelijks vol met vragen van ondernemers die in de financiële problemen zijn geraakt vanwege het coronavirus. Hilco Huisstede, manager ROZ, legt uit: "Ondernemers kunnen bij ons terecht voor één van de maatregelen van het kabinet, namelijk de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze regeling is een versoepeling van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), een overheidsregeling die wij al jarenlang uitvoeren voor bijna alle Twentse en Achterhoekse gemeenten. Inmiddels hebben ruim 10.500 ondernemers uit ons werkgebied een aanvraag hiervoor bij ons ingediend. Ongeveer 1900 mensen hebben al een voorschot ontvangen, omdat zij niet meer in hun eerste levensbehoefte konden voorzien."

Enorme toestroom van aanvragen
Na de bekendmaking van de Tozo is ROZ met man en macht aan de slag gegaan om het aanvragen van de regeling voor de ondernemers zo eenvoudig mogelijk te maken. "Vooruitlopend op de uitwerking van de regeling door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, konden ondernemers bij ons vanaf 24 maart alvast een aanvraag indienen. Werkprocessen en systemen werden ingericht op deze nieuwe regeling. Alles om de ondernemer zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn bij groen licht vanuit het ministerie. Aanvragen stroomden meteen binnen, in het begin tussen de 1.000 en 2.000 per dag. Elke minuut werd het aanvraagformulier wel minstens één keer ingevuld!", duidt ondernemersadviseur Joris Mekenkamp de enorme toestroom bij ROZ.

Voorschotten voor ondernemers in acute nood
Nadat het ministerie de uitwerking van de regeling bekend had gemaakt, is ROZ gestart met het in behandeling nemen van de ingediende aanvragen. "We doen ons best om binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag tot een besluit te komen en tot uitkering over te gaan. Ondernemers die geen geld meer hebben om boodschappen te doen, kunnen dit bij ons kenbaar maken. We komen schrijnende situaties tegen zoals ondernemers die hun zaak moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen en aangeven nog maar een paar euro op hun bankrekening te hebben, waarvan ze ook nog boodschappen moeten doen. Deze ondernemers verstrekken wij een voorschot. Bijna alle 1900 ondernemers die tot nu toe bij ons hebben aangegeven in broodnood te verkeren, hebben inmiddels een voorschot van ons ontvangen", vertelt Hilco.

Hulptroepen
Uiteraard is iedereen bij ROZ keihard aan het werk om álle ondernemers te helpen, niet alleen zij die in broodnood verkeren. "Met een tussenstand van ruim 10.500 aanvragen, kunnen wij dit niet alleen met ons eigen team. Het is een geweldige opgave waar wij voor staan. Meteen bij de bekendmaking van deze maatregel kregen we van alle kanten hulp aangeboden, onder meer van de gemeenten waarvoor wij werken. Hoe mooi is dat. Iedereen ziet de noodzaak. Inmiddels hebben we veel hulptroepen voor én achter de schermen ingeschakeld om de aanvragen te beoordelen én ondernemers van financiële steun te voorzien. Ondernemers, weet dat we met heel veel mensen aan de slag zijn om jullie allemaal te helpen", aldus Hilco.

Aantal aanvragen
"We houden de gemeenten waarvoor we werken, waaronder de betrokken wethouders, continu op de hoogte van de aantallen en ontwikkelingen in hun gemeente. De betrokkenheid is groot, dat is erg fijn", vertelt Hilco. Tot en met 7 april heeft ROZ in totaal ruim 10.500 aanvragen ontvangen van ondernemers voor inkomensondersteuning. Bijna 1.100 ondernemers hebben ook een bedrijfskrediet aangevraagd vanuit deze Tozo-regeling.