Hond Mikkie van mevrouw Grievink wordt geholpen door dierenarts Saskia Rijpert (rechts) en paraveterinair Cheyenne Wossink. (Foto PR)
Hond Mikkie van mevrouw Grievink wordt geholpen door dierenarts Saskia Rijpert (rechts) en paraveterinair Cheyenne Wossink. (Foto PR)

Aangepaste dienstverlening bij Diergeneeskundig Centrum Winterswijk

WINTERSWIJK - De dierenartsen voor huisdieren en paarden vallen niet onder de vitale beroepen. Veeartsen voor landbouwhuisdieren (koeien,kippen, varkens etc.) vallen wel onder de vitale beroepen. Toch krijgen alle dierenartsen te maken met medisch behandelingen en ingrepen en moeten voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Hoe gaat het Diergeneeskundig Centrum Winterswijk daarmee om?

Door Han van de Laar

Dierenarts Saskia Rijpert geeft aan wat er allemaal aan maatregelen is getroffen in verband met corona, om ervoor te zorgen dat de dienstverlening aan de huisdieren onverminderd door kan gaan. "Uiteraard zijn er aanpassingen en beperkingen, maar met het in acht nemen van alle landelijke maatregelen van het RIVM lukt het ons toch de dieren te behandelen. Weliswaar behoren de dierenartsen voor huisdieren en paarden vooralsnog niet tot de cruciale beroepen, maar zolang er geen sprake is van een complete lockdown redden we ons wel." Overigens heeft het Diergeneeskundig Centrum zes dierenartsen in dienst. Drie ervan zijn er voor de gezelschapsdieren, de andere drie voor de landbouwhuisdieren, zoals kippen, varkens en koeien. Voor die laatste categorie geldt dat deze wel vallen onder de categorie cruciale beroepen.

Eerst bellen
Saskia: "Meteen nadat de maatregelen bekend werden, hebben wij ons daaraan aangepast. De openingstijden zijn nu van 08.00 tot 18.00 uur. Als je wilt komen, bel dan eerst, dan kunnen we het zo inplannen dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. Je mag zelf niet naar de praktijk komen als je klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid, keelpijn en/of koorts. Laat dan iemand anders even met je dier komen. Geen hand geven, één persoon per huisdier mee naar binnen en kijk even of de wachtkamer leeg is. Verder dient iedereen gepaste afstand te bewaren. Voor het ophalen van voer en medicijnen adviseren we eerst even te bellen, dan staat het op het overeengekomen tijdstip klaar en hoeft men niet lang binnen te zijn in de praktijk. Verder met de pin betalen. De normale controles en vaccinaties willen we zoveel mogelijk spreiden. Voor spoedgevallen kan men nog steeds 24 uur terecht. En ook hier geldt: wel eerst even bellen."

Overdracht voorkomen
De balie is met een groot scherm afgescheiden, assistentes dragen handschoenen en na elk contact worden handen gewassen of gedesinfecteerd. Als het kan wordt een dier behandeld zonder eigenaar en als dat niet kan dragen de dierenartsen en assistentes speciale baseballpetjes. Daaraan is een plastic schermpje gemaakt, dat het gezicht bedekt. Op die manier hoopt men de overdracht van het virus te voorkomen. "Overigens hoeven mensen niet bang te zijn dat ze het virus van hun huisdier krijgen. Er zijn in Nederland geen gevallen bekend waarop dat voorgekomen is. Coronavirussen zijn bij dieren al langer bekend, maar dat is een ander type. Er komen in de dierenwereld wel vaker grote uitbraken van virussen voor. Dan worden soms flinke maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen en worden vaak vaccins, indien voorradig, ingezet. Na een paar jaar is er bij de dieren voldoende immuniteit opgebouwd. Voor mensen geldt dat ze ook voldoende weerstand tegen dit virus dienen op te bouwen. Uiteraard is wel te hopen dat dit snel gaat en er zo min mogelijk slachtoffers vallen."
Het Diergeneeskundig Centrum Winterswijk is gehuisvest aan het Beatrixpark 4. Voor informatie: bel 0543-512385 of info@dierenkliniekwinterswijk.nl.