Myrthe (midden, boven) vertrekt bij Lunchcafé Bijzonder Gewoon. Foto: PR
Myrthe (midden, boven) vertrekt bij Lunchcafé Bijzonder Gewoon. Foto: PR

Nieuw hoofdstuk voor oprichter Lunchcafé Bijzonder Gewoon

WINTERSWIJK - In 2014 begon Myrthe Sikkink haar grote avontuur met de opening van Lunchcafé Bijzonder Gewoon in de Bossesteeg. In het lunchcafé krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte en mogelijkheid om op eigen niveau volwaardig onderdeel te zijn van de maatschappij. In de loop van de jaren heeft het bijzonder gewone concept zich alsmaar meer uitgebreid en tot de dag van vandaag weten heel veel Nederlandse en Duitse gasten de weg naar het pittoreske pandje te vinden. Naast het werk in de horeca lopen een aantal medewerkers ook stage bij andere bedrijven in Winterswijk en omstreken. Bedrijven die net als Bijzonder Gewoon sociaal ondernemen een meerwaarde vinden voor hun bedrijf en de medewerkers. Nu vertrekt Myrthe en gaat een nieuwe uitdaging aan op hete Graafschap College.

Wat veel mensen niet weten is dat Myrthe sinds 1 januari 2019 niet meer de eigenaresse is van het lunchcafé. "Ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt dat ik ooit gestart ben met Bijzonder Gewoon. Feit voor mij was dat ik op de werkvloer meer voldoening uit het werk haalde dan dat ik kreeg van alle overstijgende werkzaamheden. Soms passen werkzaamheden gewoon niet bij wie je bent als persoon en daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing en heb ik er voor gekozen deze taken af te stoten. Ik wil kunnen doen waar ik blij van word. Uiteraard begrijp ik ook dat er altijd taken zijn die er bij horen, maar wanneer je merkt dat dit zoveel meer energie kost dan wat je in je hebt, was voor mij de keus gauw gemaakt. Alle collega's die nu bij BG werken, heb ik de afgelopen jaren kunnen helpen op heel diverse fronten. Maar nog meer trots ben ik op datgeen wat wij met ons allen hebben neergezet en de mooie momenten die we met elkaar meegemaakt hebben."
"Na de geboorte van onze dochter Ot in oktober 2019, had ik erg het gevoel een nieuwe balans op te willen maken. Wie ben ik? waar sta ik? maar nog belangrijker; waar wil ik naartoe? Ik kwam tot de conclusie dat ik het tijd vind voor mijn eigen ontwikkeling en me nog meer wil richten op participatie."
"Ik hoop in mijn nieuwe baan als projectleider arbeidsparticipatie op het Graafschap College nog veel meer mensen naar passend werk toe te leiden. We willen toch allemaal niets liever dan er bij horen en onderdeel zijn van de maatschappij? Ik kijk erg uit naar de gesprekken met directeuren, managers, gemeenten en werkzoekenden. Verbindingen leggen, mensen zich er bewust van laten worden dat we een onderwerp als participatie met ons allen moeten aanpakken. Eigenlijk net zoals ik bij Bijzonder Gewoon heb mogen doen, maar dan nu op een grotere schaal".

Afscheid nemen is Myrthe niet van plan: "We hebben juist heel veel te vieren! Maar natuurlijk zal het ook echt wel even lastig zijn. Gelukkig kan ik nog zo vaak langsgaan als ik wil, ik vertrek gelukkig niet uit Winterswijk. Wel zal ik nu als gast komen in plaats van collega. Maar wie weet komen we elkaar nog weer tegen in het werkveld!"