Voorlopig weinig gasten op campings. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voorlopig weinig gasten op campings. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verblijfsrecreatie komt tot stilstand in de Achterhoek

Gevolgen coronacrisis treft campings hard

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het seizoen begint voor het merendeel van de campings en vakantieparken elk jaar met de Pasen, dit jaar in het tweede weekend van april. Maar het zal rustig blijven op de verblijfsrecreatieterreinen. "Iedereen zegt af", zegt Mark van Dam van camping het Wieskamp in Henxel bij Winterswijk. Niet alleen voor Pasen, maar door de crisis vanwege het coronavirus ook al voor de meivakantie, hemelvaart en Pinksteren. Manuel Hezeman, van de Stichting Achterhoek Toerisme, heeft de afgelopen dagen contact gehad met verschillende recreatiebedrijven. Overal is het beeld hetzelfde. De gasten komen niet. "De gevolgen zijn nog niet te overzien. Dit heeft een gigantische impact op de recreatiesector", zegt Hezeman.

'Dit heeft een

gigantische

impact op de

recreatie-

sector'


Gasten behouden door om te boeken naar later
Ook bij Vakantiepark de Twee Bruggen in Miste bij Winterswijk loopt het aantal boekingen hard terug. Hendrik-Jan Mensink houdt er rekening mee dat de gasten nog zeker tot en met de meivakantie niet of nauwelijks zullen komen, ondanks dat de regering voorlopig uitgaat van 6 april als datum tot wanneer iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven. "We proberen iedereen zoveel mogelijk als gast te behouden door om te boeken naar later in het jaar." Zowel Mensink als Van Dam stellen zich coulant op bij annuleren. "Het is veilig om hier te zitten", zegt Mark van Dam. "Er is voldoende afstand tussen de kampeerplekken en elke plek heeft eigen sanitaire voorzieningen. Maar ik begrijp dat mensen niet meer komen. De regering adviseert dat ook . Bovendien zijn er allerlei voorzieningen gesloten. Als alles weer beter is, kunnen ze opnieuw boeken." Op beide campings is de horeca gesloten, maar ook in de centra van Aalten, Bredevoort en Winterswijk kan niemand meer op een terrasje zitten.

Geen investeringen
Winterswijkse verblijfsrecreatieterreinen hebben van oudsher veel Duitse gasten met een vaste standplaats. In de afgelopen jaren is het aantal vaste plaatsen wel afgenomen, omdat is ingezet op meer tijdelijke gasten in het voorjaar en zomer. Ook de vaste gasten blijven thuis. "In Duitsland is geadviseerd om niet naar Nederland te gaan", zegt Van Dam. "Het zal een moeilijk jaar worden", zegt hij. "Belangrijker is dat iedereen gezond blijft."

"Het is ongekend", zegt Hendrik-Jan Mensink. "de teller staat op nul of misschien zelfs wel op min." Hij blijft positief ingesteld. "Als alles voorbij is, kan de recreatiesector zich weer snel herstellen." 2020 wordt wel een verloren jaar. Investeringen moeten worden uitgesteld. De plannen voor een hotel zijn uitgesteld. Per 1 mei zou de Twee Bruggen de nabijgelegen Slingeplas gaan exploiteren. In overleg met de gemeente Aalten is besloten om dat voorlopig niet te doen.


Recreatie-

bedrijven

kunnen ook

een beroep

doen op steun-

maatregelen van

de overheid


Steun provincie
De recreatiebedrijven kunnen net zoals al het andere bedrijfsleven een beroep doen op het pakket aan financiële steunmaatregelen, dat de regering heeft afgekondigd. "We zijn ook in gesprek met de provincie Gelderland over extra ondersteuning", zegt Manuel Hezeman. Recreatieondernemingen zijn creatief. De voor het publiek gesloten restaurants zijn maaltijden gaan bezorgen. "Maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. "Het is wonderlijk", zegt Hezeman, "De laatste jaren lieten een mooie groei zien en dan gebeurt opeens dit volkomen onverwacht."

Het is en blijft nog even rustig op de Twee Bruggen. Foto: Bernhard Harfsterkamp