Spoorwegovergang in Greversweg lijkt dicht te gaan

Overgang Greversweg lijkt dicht te gaan

WINTERSWIJK – In de raadsvergadering van 26 maart wordt waarschijnlijk een definitief besluit genomen over het afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Het CDA, GroenLinks, Voor Winterswijk en D66 gaven in de algemene commissievergadering van 12 maart aan dat zij het advies van burgemeester en wethouders zullen overnemen: afsluiten van de spoorwegovergang en aanleggen van een route voor fietsers, wandelaars en ruiters over het bedrijventerrein. Deze partijen hebben een nipte meerderheid in de gemeenteraad.

Door Bernhard Harfsterkamp

D66 steunt open houden overgang niet meer
De andere drie partijen, Winterswijks Belang (WB), PvdA en VVD, willen dat de spoorwegovergang open blijft voor fietsers, wandelaars en ruiters. Op de overgang zijn nooit ongelukken gebeurd en geldt als een van de veiligste onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zij dienden een jaar geleden een amendement in tijdens de raadsvergadering dat de overgang open moest blijven. Zij werden daarbij toen gesteund door D66. Han Kolkman (D66) zei in de commissievergadering dat zijn partij het nu eens is met het afsluiten van de overgang en het aanleggen van een alternatieve route. Hij vond dat het rapport van het adviesbureau Movares, waarin alle mogelijkheden zijn vergeleken, helder en duidelijk was en aantoonde dat dit de beste oplossing was. "We hadden het graag anders gezien, maar zullen dit voorstel nu steunen."

Zwicht niet voor de druk van ProRail'
Buurtbewoner Dirk Willink moest "tot zijn spijt opnieuw inspreken". Hij had gehoopt dat zijn bijdragen in het verleden, waarin hij alternatieven als tunnel en brug had voorgesteld, serieuzer waren genomen. Hij was niet onder de indruk van het rapport van Movares. Hij zei ook dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de veiligheid van de spoorwegovergangen, maar ProRail. "Handhaaf de huidige situatie en zwicht niet voor de druk van ProRail." Hij bedoelde daarmee dat als ProRail toch afsluiting wil, deze organisatie de kosten voor een goed alternatief zoals een tunnel of brug moet betalen, en niet de gemeente. De alternatieve route over het bedrijventerrein vindt Willink een slechte keuze. Ook inspreker Thijs van Ginkel zei dat de gemeente zich niet als "probleemeigenaar" moet gedragen. "Dat is Prorail. De huidige situatie kan zo blijven. Die is relatief veilig"
VVD en PvdA benadrukten eveneens dat de gemeente niet de "probleemeigenaar" is. Evenals Winterswijk Belang blijven ze achter het amendement van een jaar geleden staan. Gert-Jan te Gronde (VVD) voegde er aan toe dat de alternatieve route over het bedrijventerrein onveilig is. Ubel Zuiderveld (PvdA) blijft de overgang belangrijk vinden voor het "fijnmazige wandelnetwerk". Voor de veiligheid daar is juist de gemeente wel weer verantwoordelijk. In de raadsvergadering van 26 maart zullen VVD, PvdA en WB proberen om de andere partijen alsnog op andere gedachten te brengen. Als ze dat niet lukt, dan lijkt het erop dat de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg over enige tijd definitief zal worden afgesloten.