Er werden illegaal bladen gedrukt. Foto: PR Vereniging het Museum
Er werden illegaal bladen gedrukt. Foto: PR Vereniging het Museum

Expositie 75 jaar bevrijding

WINTERSWIJK - Op 31 maart 1945 kwam er voor de bewoners van Winterswijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op die dag werd het dorp bevrijd. Dat is dit jaar 75 jaar geleden. Reden voor Vereniging Het Museum om een speciale expositie op te zetten over de oorlogsjaren in Museum de Wereld van Wenters, Aan deze tentoonstelling wordt meegewerkt door het Crash-museum in Lievelde. Vanwege het coronavirus igaat de officiƫle opening, die gepland stond op 20 maart niet door. De Wereld van Wenters zal wel gewoon geopend blijven, dus met ingang van dinsdag 24 april kan men deze expositie gewoon bezoeken op de gebruikelijke openingstijden.

Middels een flink aantal foto's, voorwerpen en - soms kleine - verhalen wordt een beeld geschetst van die donkere tijd. Uiteraard is er aandacht voor de Jodenvervolging, de rol van NSB-burgemeester Bos en voor het verzetswerk van tante Riek. De bijzondere boeken van burgemeester Kneppelhout zijn te zien, maar ook een schilderij van Ger Heesen. Dat is een geschenk van de buren aan de familie Te Bokkel, die beschikte over een kelder waarin veilig geschuild kon worden. Met drie werken van Max van Dam, vermoord in Sobibor, wordt deze talentvolle Winterswijkse kunstenaar herdacht. En dan is er ook nog het geboortekaartje van de eerste Winterswijker, geboren in een vrij Winterswijk op 31 maart 1945.

De tentoonstelling is te bezichtigen in Museum De Wereld van Wenters, Meddosestraat 38-42 in Winterswijk. Entree is 4 euro.

De bekende Winterswijkse verzetsstrijder Tante Riek. Foto: PR Vereniging het Museum