Het team ‘Praot’n & Rondgaon.’ Vlnr Gerard Uwland, Ria Olijslager, Ine Uwland, Betty Wassink, Jan Willem Klein Poelhuis en Diana Abbink.  Foto: Han van de Laar
Het team ‘Praot’n & Rondgaon.’ Vlnr Gerard Uwland, Ria Olijslager, Ine Uwland, Betty Wassink, Jan Willem Klein Poelhuis en Diana Abbink. Foto: Han van de Laar

Populair dialectprogramma Praot'n &
Rondgaon viert honderdste uitzending

'Het valt bij ons nooit stil'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het radioprogramma Praot'n & Rondgaon startte twee jaar geleden bij RTV Slingeland. Joop Derksen was kort daarvoor gestopt met zijn dialectprogramma. Diana Abbink: "Ik werd door Gerard Uwland, collega-bestuurder van de Dialectkring benaderd. Of ik er niet voor voelde het dialectprogramma op de maandag voort te zetten. Ik tenniste altijd op die avond, dus elke week werd wat lastig. Ik heb toen enkele anderen benaderd. Dan kun je het presenteren delen. Betty Wassink en Ria Olijslager uit Lievelde waren al snel bereid mee te doen."

Honderdste uitzending
Betty: "Ik denk dat we zo half februari 2018 zijn begonnen. Iedere maandag van 20.00 tot 22.00 uur live op de radio. Nu, 9 maart 2020, vieren we onze honderdste uitzending met het hele team, want ook Ine en Gerard Uwland maken deel uit van de redactie. Diana en ik leveren zelf een deel van de muziek aan, terwijl Ine en Gerard de passende muziekkeuze verzorgen voor Ria. Ze zoeken alle nummers bij elkaar en zetten die op een usb-stick. De technicus hoeft alleen maar het juiste nummer te starten." Die technicus is Jan Willen Klein Poelhuis en hij maakt het team compleet: "Ik ben er iets later bij gekomen, maar dit is nu op maandag mijn vaste stek. Het is leuk om te doen en zelf luister ik altijd vol belangstelling naar wat de dames en de gasten te vertellen hebben. Ik houd me verder alleen bij de techniek."

Nedersaksisch
Ria: "Voor de gasten zorgt iedereen zelf. Voorwaarde is wel dat deze dialect spreekt, want dat is de opzet van het programma." Diana: "Het hoeft niet alleen maar Winterswijks of Achterhoeks te zijn. Wij voelen ons verwant met het Nedersaksisch dialect. Dat gaat zo van Groningen, Drenthe, Twente door naar de Achterhoek. Daar liggen onze roots." Om de maandagavond te vullen, is geen enkel probleem. Betty: "We vallen nooit stil. Er is zoveel te vertellen en we hebben altijd wel onderwerpen achter de hand. In het eerste uur ligt het accent vaak meer op de uitgenodigde gast en in het tweede uur meer op de muziek. Maar dat kan bij ieder verschillen. Dat is ook het leuke van deze formule."
Er is weleens gekeken naar een ander uitzendtijdstip dan de maandagavond. Maar dat is zo makkelijk nog niet, omdat het weekend al vrij vol zit met andere vaste informatieve programma's. Overdag is geen optie. Gelukkig is 'uitzending gemist' er nog, iedereen kan dan alsnog in die week op een geschikt moment het programma terugluisteren.

Stuur een kaartje
Ria is heel benieuwd: "Wie luisteren er eigenlijk naar de uitzending? Je weet dat nooit. Bij deze willen we dan ook een oproep doen. Stuur eens een kaartje naar ons en vertel hoe je het vindt. Doe daar eventueel ook nog een leuk en passend verzoeknummertje bij, dan draaien we dat. Het adres is RTV Slingeland, Misterweg 9, 7102 BD Winterswijk. Mailen mag natuurlijk ook naar info@rtvslingeland.nl.


www.rtvslingeland.nl