Sjors Storkhorst scoorde in de derby van het Oosten tegen Longa’30 vanuit de middencirkel op weergaloze wijze. Foto: Roel Tomassen
Sjors Storkhorst scoorde in de derby van het Oosten tegen Longa’30 vanuit de middencirkel op weergaloze wijze. Foto: Roel Tomassen

'Zo scoren in de

derby is geweldig'

Held op Achterhoekse sökken is een maandelijkse rubriek in deze krant. Trots als we zijn op het regionale amateurvoetbal, reiken we Achterhoekse sökken uit aan een speler die zijn stempel heeft gedrukt op de afgelopen maand. Sjors Storkhorst krijgt voor zijn prestaties in februari een paar uit handen van Roel Tomassen.

"Op de avond zelf kreeg ik in de kantine al veel reacties", opent Sjors Storkhorst het gesprek over alle aandacht na zijn wondertreffer in het hol van de leeuw. "Bijna de gehele Zieuwentse business class wilde praten. In de week die volgde, werd ik in Zieuwent vaak aangesproken. Liep ik door de winkelstraat, begonnen dorpsgenoten spontaan een gesprek. Zelfs een kassadame haalde mijn doelpunt aan, terwijl ik gewoon de boodschappen wilde betalen. Leuk hoor, maar de derbyzege is het belangrijkst."

Niet voor het eerst
"Online werd het filmpje van mijn doelpunt ook opgepikt", vervolgt de 31-jarige aanvaller. "De beelden verschenen op sociale media en bij De Gelderlander en Tubantia. Ik zag onder een bericht de reactie 'Daar is hij weer' staan. Stiekem vond ik de aandacht mooi, maar ik ga er niet mee pronken. Als gymleraar uit de Achterhoek loop ik plots niet met de borst vooruit rond hier op school in Velp."
Het is niet de eerste keer dat Storkhorst van grote afstand scoort. "Op training of in wedstrijden probeer ik het vaker. Ik ben er bewust mee bezig. In de eerste minuten van een duel kijk ik direct of een doelman voor zijn doel durft te keepen. Als we de bal plotseling veroveren, is het geluk hebben dat de bal bij mij komt en goed valt om uit te halen."
Tegen Longa'30 bereikte de bal hem met een stuit. "Bij een volley moet je de bal harder en hoger trappen, dan bij een wreeftrap vanaf de grond", verklapt Storkhorst. "Zodra de bal van mijn voet schiet, heb ik snel door of het goed gaat. Dit keer was het spannend door de zijwaartse wind, maar de bal vloog er via de paal in. Toen ging ik juichen. Ik rende naar mijn broer Sjaak en alle kameraden. De ontlading was groot, omdat we de thuisnederlaag wilden rechtzetten. Zo scoren in een derby waar lading op staat, is geweldig. We hebben revanche genomen."

Terug op niveau
Storkhorst was een week eerder als matchwinnaar eveneens de gevierde man in de derby tegen Silvolde (1-0). "Silvolde verslaan heeft ook iets extra's", vertelt de topscorer van de Hoofdklasse B. Met RKZVC is hij opgerukt naar plek zes en wel zeker van lijfsbehoud. "We beginnen ons oude niveau aan te tikken. Na vijf keer winnen op rij, is misschien een periodetitel mogelijk. Maar normaal gesproken is de top vijf te goed. Belangrijker is dat we niet meer onderin bungelen. Een derde seizoen als hoofdklasser is fantastisch."

Louis van Gaal
Dat derde seizoen gaat RKZVC in zonder succestrainer Laurens Knippenborg, die na zeven seizoenen vertrekt naar Rohda Raalte. "Laurens heeft ons professionaliteit bijgebracht", aldus Storkhorst. "Bij Veronica Inside hoor ik altijd dat de groep de trainer maakt, maar deze trainer heeft ons gevormd. Het ontbrak aan winnaarsmentaliteit. Onder hem hebben we elk jaar een stap gemaakt."
Knippenborg zelf heeft ook geleerd bij RKZVC, verzekert Storkhorst: "Op sociaal vlak. In de omgang met spelers. Toch blijft hij een zakenman die hard kan zijn. Hij zegt waar het op staat en daar kun je tegen of niet. Zeker in het begin was dat soms lastig. Maar je hebt gelijk als je resultaten haalt. Zijn instelling heeft hem zover gebracht en de Rinus Michels Award opgeleverd."
Storkhorst is benieuwd naar Knippenborg bij Rohda Raalte. "Laurens is een type Louis van Gaal. Ga je niet mee in zijn visie, dan kan het snel klaar zijn. Onze spelersgroep heeft zijn aanpak omarmt. In Raalte lopen meer mannetjes rond dan in Zieuwent. Wij doen negen op de tien keer wat hij zegt. Volgens mij had Laurens graag naar Grol gewild, maar Rohda is een mooie club."

Ongelofelijk
Bang voor een verval zonder Knippenborg is Storkhorst niet. "Het is uniek wat wij als dorpsclub hebben neergezet. Dat beseffen we dondersgoed. Je wilt altijd meer, maar misschien is dit het maximale. En het gaat een keer minder worden. Misschien over twee jaar, misschien over vijf jaar. Maar ook de Eerste Klasse is geen schande. Kijk eens naar Winterswijk, Eibergen en Neede: hoeveel leden tellen die clubs? Ongelofelijk dat wij zo goed presteren. De manier waarop maakt het nog mooier. We schieten de bal niet blind naar voren."